måndag 2 september 2019

Kvinnornas stad - Elizabeth Gilbert

Tack till Norstedts förlag för att jag fick läsa den här fantastiska boken
Smash, bang, bom - vilken bok, vilken fullträff.
Den här boken är bara så bra. Jag fullkomligt älskar den, ja, precis allt i hela berättelsen.
Sättet som författaren beskriver kvinnorna, miljöerna men framför allt sättet att skildra kvinnorna som lever ett liv före sin tid, de är pionjärer i mångt och mycket. 


Vi får följa den oskuldsfulla flickan Vivian Morris, och hennes ankomst till sin faster och hennes changerad teater i New York. På teatern, "The Lily Playhouse", husera mycket udda människor allt från,  matronan Olive som försöker hålla ordning på allt och alla till balettflickorna som festar, röker och har okontrollerat med sex. Helt plötsligt öppnar sig en helt ny värld för Vivian.

Trots att boken är 450 sidor så blir den aldrig tråkig eller tjatig, den är så välskriven med ett rappt språk och den leverera många intressanta vändningar som håller spänningen vid liv.


Sammanfattningsvis: En storslagen roman om kvinnors frigörelse i New York på 1940 talet. Den har allt Humor, sorg och glädje och ett språk som levandegör hela historien. Jag hoppas den blir film.
  
Kanske såg Lily Playhouse ut så här? Vem vet?

Från förlagets sida
Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Vivians talanger med nål och tråd ansågs otillräckliga av internatskolan, men som sömmerska på Teater Lily, hennes okonventionella faster Pegs charmiga men ökända teater på Manhattan, duger de alldeles utmärkt. Vivian hyllas av alla showgirls för att hon kan omvandla tygtrasor till kreationer värdiga gudinnor.


I det som under kriget blir en märklig kvinnostad försöker Vivian vara fri och göra det hon vill. Och när legendariska skådespelerskan Edna Watson kommer för att spela i Teater Lilys mest ambitiösa show någonsin, hänförs Vivian av magin som uppstår i denna gnistrande stjärnas kölvatten. Men läxor måste läras, och bittra misstag måste göras. Vivian inser att hon behöver lära sig att leva flera liv för att få det hon vill ha.

Författare:  Elizabeth Gilbert
Titlel: Kvinnornas stad
Utgiven av: Norstedts förlag


   ISBN: 9789113097275

Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris 
Bokus
Lyssna: Storytel - uppläsare Katharina Cohen 

bokbloggar.se


1 kommentar:

  1. Den här recensionen fick mig att reservera boken på biblioteket! Tack så mycket! (Jag gillar dessutom att svenska titeln är "KVINNORNAS stad" medan den engelska säger FLICKORNAS stad.)

    SvaraRadera