tisdag 20 augusti 2019

I oxögat - Ida Andersen

Tack bokförlaget Polaris och Ida för recex.

Kärlek, kamp och förändring i glasbrukens gryningstid  där har du en sammanfattning av vad denna fantastiska bok handlar om. Författaren skriver i sitt efterord att historien är baserat på verkliga händelser och det märks. Vilket gediget och fantastiskt arbete på research, man riktigt känner att hon kan sitt ämne. 

Hela boken genomsyras av målande miljö och personbeskrivningar och jag hoppas verkligen att den blir filmatiserad, den är storslagen och välskriven, dessutom griper den tag i mig på ett alldeles speciellt sätt. 

Eskil och Sissel har inte en helt angenäm och enkel resa men deras sätt att ta sig an problemen de ställs inför genom att resonera och diskutera ger boken en fantastisk dimension.

Ida väver ihop bondesamhällets slit och vedermödor på ett skickligt sätt med industrialiseringen som kommit till Småland och uppbyggnaden av Kosta glasbruk. 

Jag hade gärna gett boken 5 🌟 men då boken delvis är skriven på småländska tyckte jag att den bitvis blev lite svår och jobbig att läsa!

Bitvis lyssnade jag även på boken och jag gillar verkligen Cecilia Nilssons sätt att läsa den. Det blir som ett skådespel.

Jag kan bara säga, Börjar du läsa så se till att du har god tid på dig för man vill sträckläsa... LÄS DEN! 


Bild lånad från nordiskamuseet

Från förlagets sida 

Året är 1741 och förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken i och med beslutet att uppföra ett glasbruk, som ska komma att bära namnet Kosta. I den småländska bygden lever drängen Eskil, med särskilt handlag för timrande, och pigan Sissel, som drömmer om en annan tillvaro. Deras vägar korsas en midsommarnatt och livet ställs på ända, men kanske kan glasbruket innebära början på något nytt, något bättre?

I oxögat är en berättelse om att vara född fattig, om att sträva efter ett självständigt och bättre liv, om en dramatisk förlossning, om konflikten mellan kyrka och folktro, mellan manligt och kvinnligt, mellan bondebefolkning och obesuttna och om hur en glasmanufaktur bryter upp gamla strukturer. Det är framförallt en historia om två individer, om deras kärlek och bekymmer, hopp och förtvivlan, och kamp för att få behålla sitt hem. Författare: Ida Andersen 
Titlel: I oxögat
ISBN:9789177951520
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Storytel: Uppläsare: Cecilia Nilsson 

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Oxöga eller Tigeröga  tarotshop.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar