onsdag 10 april 2019

Feelgood tips - Mina tre svenska favoriter

Jag är en person som måste varva olika typer av genrer när jag läser. Oftast blir det, en spänning, en feelgood och sedan en historisk roman. I ett tidigare blogginlägg skrev jag 
I dag berättar jag om mina tre favoritförfattare när det kommer till svenska feelgood böcker. Så behöver du lite goböcker så spana in mina tips.

Tips 1

Marianne Cedervall - Har skrivit 6 fantastiska böcker om två kvinnor, Hervor och Mirjam. Den första boken heter Svinhugg och handlar om en dramatisk sommar i den lilla gotländska byn Kajpe Kviar. Tre män dör med bara några veckors mellanrum.

Efter varje dödsfall sitter två kvinnor i ett gammalt kapell och firar med champagne och snittar. Det är den jordnära Mirjam, läkaren som nyligen återvänt till sin hemö efter många års frånvaro, och hennes väninna och raka motsats, Hervor. Ivrigt påhejad av Hervor har Mirjam aktivt använt sig av tankekraft och lite annan kvinnlig list för att hämnas på de tre männen, som gjort henne mycket illa …
(Utgiven av Natur och Kultur  ISBN 9789127419209)

Sagt om boken:
“Udda karraktärer i udda miljö med flera roliga knorrar. Mycket läsvärd, ger flera fniss och skratt.”

“Svinhugg är en varm och rolig berättelse om vänskap, hämnd och uppgörelse som går rätt in i hjärtat.” (Källa:
mariannecedervall)
Tips 2

Emma Hambergs serie om Rosengädda får du bara inte missa. Det finns 4 böcker i serien.
Handling
Bror är en trettonårig frankofil som har oändligt många skivor med Serge Gainsbourg men inte en endaste vän. Brors föräldrar bråkar sammanbitet om nätterna. Det viskas om skilsmässa. Familjen är det enda han har, och den måste räddas! Bror iscensätter ett seglarläger som han sedan låtsas åka på. En hel månad ger han sina föräldrar, då de kan hitta tillbaka till varandra. Men frågan är vart Bror egentligen ska ta vägen den där månaden?

Tessan är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation, andras skeva förväntningar av henne och sin nedlåtande mamma. Hon läser kokböcker som andra läser romaner, men ägnar sina dagar åt att servera pulvermos i en korvkiosk istället för att laga fantastiska rätter åt finsmakare. Hon vill något mer med sitt liv. Men hur ska det gå till?

Jane är en unik kvinna, en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men även lämnar dörren på glänt åt människor som kan behöva henne. Tack vare Janes magiska fingrar möts Tessan och Bror i hennes lilla hus mitt i stan.

Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv för evigt.
Rosengädda nästa! är en berättelse om vänskap över alla gränser, om kärlek, mat och om hur någons värsta mardröm faktiskt kan vara den perfekta lösningen för någon annan. Det är den första delen i en serie om Rosengädda och människorna som bor där.
(Utgiven av Piratförlaget ISBN 9789164241917)

Tips 3

Eva Swedenmark Har skrivit flertalet bra feelgoodböcker och jag har tidigare bloggat om serien som handlar om de fyras gäng. (Om ni inte börjar leva gör jag slut del 1).

En annan helt underbar serie är böckerna om familjen och restaurang La Stella. Liselotte kämpar för att finna balans i tillvaron. Hennes man Mario driver Östersunds mest populära restaurang, La Stella, och arbetar jämt. Själv har Liselotte fullt upp med barnen Sandra och Elias, med arbetet på resebyrån, med hemmet och med sina föräldrar. Och någonstans har hon en gnagande känsla av att livet inte blev som hon tänkt sig.

Det här är första delen i serien om familjen kring La Stella, som följs av Vinbär och vemodHallon och hat och Lingon och lust. (Utgiven av Lind Co ISBN 9789174618181
)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar