onsdag 3 april 2019

Feelgood om härliga krutgummor - Catharina Ingelman - Sundberg

Vill du skratta, vill du få en go stund? Då ska du läsa boken om ett gäng krutgummor som vill rädda världen från fler krig. Catharina skriver med mycket kärlek och med en varm och fin humor och har dessutom ett målande språk som gör att jag kan se dessa små gummor, Mormödrar för fred , framför mig när jag läser om dem. Jag tycker Catharina för historien framåt på ett skickligt sätt, inte för invecklade episoder som blir tradig men det blir inte heller för babbligt. En bok helt i min smak med många finurliga förvecklingar, LÄS DEN!
Här kommer ett litet exempel på hur Mormödrar för fred hanterar en situation när de sitter i en fängelsecell efter att demonstrerat mot vapenindustrin.

På golvet syntes en rad av skelett. "Make Love Not War" pep ett av skeletten. "Fred och frid i vår tid " mässade ett annat. "Stoppa vapenindustrin!  utropade ett tredje...De där skeletten höll på att skrämma livet ur mig! kved Backman...  
Inte skelett. gamla damer... "När mormödrarna såg att de fått åskådare lade de sig ner på golvet i en ring och bildade fredstecknet. s.172

Handling
En solig, rolig, skarp historia i sann Ingelman-Sundberg-anda. Om att våga sätta ner foten när det har gått för långt. Och på alla tänkbara och icke tänkbara sätt verka för fred.

Två systrar och ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot vapenindustrin på de mest dråpliga sätt. Från basen på den skånska kursgården drar de upp riktlinjerna för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad.

Deras trevliga och driftiga grannar försörjer sig på äppelodling, must- och champagnetillverkning. Säger de. Och de låter sig gärna bjudas på mat och fika. Tills det en dag uppenbaras att skenet bedrar – i källaren lagerför de helt andra produkter, nämligen vapen och drönare. Och i själva verket gör grannarna lönande affärer med militärer och krigförande länder.

Kvinnorna är smarta nog att inse att de behöver hjälp av yngre förmågor för att rå på dessa samvetslösa krigshetsare. De anlitar en femtonårig grabb som är bra på att hacka sig in i större datasystem. Och konsekvenserna blir minst sagt dramatiska.


Författare: Catharina Ingelman - Sundberg
Titlel: Krutgummor på krigsstigen
Utgiven av: Bokförlaget Forum
ISBN9789137150161
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris 
Bokus
Lyssna
Storytel

Läs fler bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar