lördag 9 mars 2019

5 Boktips - mina favoriter bland de nordiska deckarförfattarnaIdag när snöar och det är allmänt ruggigt ute, så tänkte jag bjuda er på 5 nordiska författar som jag gärna läser ...den här gången blir det spänningsböcker som hamnar i fokus. 
Du kommer få tips på en författare från varje nordiskt land. Först ut blir Sverige och Sofie Sarenbrant med Vila i frid som är del 1 i serien om Emma Sköld.

Vila i frid av 
Författare: Sofie Sarenbrant
Titlel: Vila i frid 
ISBN:9789174750867
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Handling
En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar.
När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att det måste finnas ett samband. Vila i frid är första delen i en ny spännande deckarserie om polisen Emma Sköld. 

Övriga titlar i serien hittar du på Sofies hemsida
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 Kvinnan i rummet

  Författare: Jussi Adler - Olsen
  Titlel: Kvinnan i rummet

  ISBN:9789174293173
  Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
  Finns hos
  Bokus 
  Adlibris
  Läs även andra bloggar om boken

  bokbloggar.se

Tips två blir en författare från vårt grannland Danmark och Jussi Adler - Olsen med boken Kvinnan i rummet som är del 1 i serien om Carl Mörk och hans cold case grupp avdelning Q. 

Handling 
Den unga och lovande politikern Merete Lynggaard försvinner spårlöst en vårdag 2002. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande.
Polisen inleder snart en stor utredning lyckas inte hitta de skyldiga. Carl Mørck och hans assistent Hafez el-Assad får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande och snart börjar det hända saker. De är en hänsynslös förbrytare på spåren. Kommer de att hitta galningen innan det är för sent?

I serien finns nu 7 stycken böcker och du hittar läsordningen på letabok.
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Tips 3
Nu har turen kommit grannlandet i väster, Norge och Anne Holt med boken Det som tillhör mig, del 1 om kriminologen Inger Johanne Vik och kriminalaren Yngvar Stubø.

 Det som tillhör mig
 


Författare: Anne Holt
Titlel: Det som tillhör mig
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos: Inte i bokhandeln men går att hittas på tex Bokbörsen

Handling
I ett kalt källarrum någonstans i Norge sitter nioåriga Emilie inlåst. Hon vet inte var hon är eller vad hon gör här. Inte heller vem mannen är som kommer med mat och vatten.
Men instinktivt vet hon att hon måste vara snäll mot mannen. Annars kan det gå för henne som för Kim, pojken som var här men som försvann och aldrig kom tillbaka.Under tiden sprider sig skräcken i hela Norge. Allt tyder på att kidnapparen noga valt ut sina offer. Men varför just Emilie och Kim? Två barn från olika delar av Oslo, från familjer som aldrig förut hört talas om varandra.
Yngvar Stubø, kriminalinspektör vid norska rikskrim, står lika maktlös som alla andra. Men han beslutar sig för att pröva en annorlunda väg. Han söker upp Inger Johanne Vik, psykolog och jurist med ett förflutet inom amerikanska FBI. Inger Johanne vill först inte hjälpa honom. Men när man hittar ett barnlik ändrar hon sig. Det är femårige Kim. Vid kroppen har mördaren lämnat ett meddelande: ''Du fick som du förtjänar''.
Och i det kvava källarrummet har Emilie fått sällskap av ännu ett barn. 
I serien finns nu 7 stycken böcker och du hittar läsordningen här


 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦


Tips 4
Så då har turen kommit till grannlandet i öster, Finland och Leena Lehtolainen med boken Snöjungfrun med den unga polisen Maria Kallio. I hennes böcker förenas hårdkokt polisjargong med en ovanligt levande människoskildring och psykologisk skarp blick. 

Snöjungfrun 
Författare: Leena Lehtolainen
Titlel: Snöjungfrun
ISBN:
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos: Inte i bokhandeln men går att hittas på tex Bokbörsen

Handling
Skogen utanför finska Esbo är snötyngd och tyst. Efter veckor av sträng kyla har det börjat töa. Droppar av smältvatten frilägger kvistar och stenar och annat ... Ett rosa tygstycke syns fladdra för vinden och under en gran blottläggs bit för bit en kvinnokropp.
Den döda kvinnan är Elina Rosberg, ägare till Rosberga gård och en betydelsefull person för många. Gården har fungerat som ett slags fristad för utsatta kvinnor. Ingen man har släppts innanför porten.
Maria Kallio vid Esbopolisen får hand om vad som snart betecknas som ett mordfall. Strax före Elinas död besökte hon Rosberga för att tala om kvinnligt självförsvar. Det blev ett laddat möte med upprörda känlor. Flera av de närvarande tycktes mer eller mindre bo på gården och befann sig i alla fall där samma kväll som Elina mördades. Vad för slags relation hade de egentligen till Elina? Vilsna existenser med destruktiva livsmönster. Vad kunde Elina ge dem? Hennes psykologiska insikter och radikalfeministiska ställningstaganden hade gjort henne rikskänd. Maria Kallio kände sig själv dragen till henne. Elinas karisma var enorm.
Marias kolleger tycker att hon är särskilt lämpad att leda utredningen. Hon är ju kvinna. Samtidigt befinner hon sig privat i en förvirrande livssituation, hon misstänker att hon är med barn. Ingenting är riktigt planerat och hon känner hur livet drar i väg med henne. Nu är hon dessutom mitt uppe i en komplicerad mordutredning som tvingar henne att konfronteras med frågor om sexualitet och moderskap, om fysiskt och psykiskt våld. Hon värjer sig men blir allt mer personligt involverad. Så inträffar ytterligare ett mord, brutalt, sinnessjukt.Fler böcker i serien om Maria Kallio av Leena som är översatta till svenska hittar du på wikipedia/Leena Lehtolainen

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Tips 5
Till slut har vi nu hamnat på Island och Arnaldur Indridason med första delen om Kriminalpolis Erlendur Sveinsson.


  Författare: Arnaldur Indridason 
  Titlel: Glasbruket

  Utgiven avNordstedts

  ISBN:9789113069333

  Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
  Finns hos
  Bokus 
  Adlibris
  Läs även andra bloggar om boken

  bokbloggar.se

Handling 
En äldre man hittas mördad i en källarlägenhet i Reykjavik. Bredvid kroppen finns ett kryptiskt meddelande och i hans skrivbord hittar polisen ett foto av en gravsten. När man lyckas tyda inskriptionen visar det sig att i graven ligger en fyraårig flicka som dog 1968. Med hjälp av fotot nystar polisen upp gamla och nya brott som lett till flera familjetragedier. Samtidigt försvinner en ung kvinna från sitt eget bröllop.
Kriminalpolis Erlendur Sveinsson och hans kollegor står inför ett ovanligt komplicerat och svårt fall som har sina rötter bakåt i en tid då mycket var annorlunda.Glasbruket är en ytterst välskriven och spännande kriminalroman där många trådar vävs samman till en mörk och tät väv.
I den här serien finns det tolv böcker och du kan hitta dem här


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar