torsdag 15 oktober 2020


Jag har läst en oerhört gripande och viktig bok om våld i nära relation. Jag har valt att inte kommentera med egna ord för jag tycker att såväl förlagets text om boken och baksidestexten säger allt du behöver veta. 

Det jag kan säga är dock att det här är en av de s
tarkaste, viktigaste och mest tänkvärda böcker jag har läst på väldigt länge. Den berör verkligen på djupet. 

En bok som alla verkligen borde läsa.
💜💜💜💜💜

I Sverige drabbas var fjärde kvinna någon gång av våld i en nära relation. I den här boken berättar tolv kvinnor och deras närstående om hur de snärjts in, brutits ned och utsatts för våld: psykiskt, fysiskt, sexuellt och ekonomiskt. Om hur mannen har fortsatt att förfölja och skada dem även efter att relationen upphört, ofta med barnen som vapen. Inte sällan med stöd av domstolar, polis och socialtjänst som kan ha svårt att upptäcka våldsverkaren bakom den prydliga fasaden.

Boken innehåller råd och tips om vad man kan göra som drabbad, som anhörig, som vän eller kollega om man utsätts för, eller ser någon utsättas för våld. Psykologen och psykoterapeuten Eva Rusa, som myntat begreppet "relationspsykopat", bidrar med sin expertkunskap i ett specialskrivet kapitel.(Baksidestext från boken )Från förlagets sida
Tusentals kvinnor och barn drabbas av våld och eftervåld i nära relationer. De här berättelserna kommer från några av rösterna bakom #vibrytertystnaden som idag har över 10.000 följare

Ett dussin kvinnor berättar om sina upplevelser av att leva med våld i nära relationer och hur detta även drabbar barnen.
Vi vill med antalogin uppmärksamma de tusentals kvinnor och barn som drabbas av våld och eftervåld. Våra berättelser är några av rösterna bakom #vibrytertystnaden som idag har över 10.000 följare och bland annat belyser att våldet sällan syns utanpå och att det inte är över när man lämnar.

I boken får vi bland annat följa Sofia som förfördes av den spännande miljardären, Elisabeth som föll för den charmige gymnasieläraren och nyskilda Anna som blev ett lätt byte för den dansanta ungkarlen. Hur de snabbt fångades in i nätet som sedan visade sig nästintill omöjligt att ta sig ur då de gemensamma barnen blev verktyg för att fortsätta misshandeln även efter att de har flytt.

”Föräldrarätten är heligare än barnens rätt till ett bra liv, kosta vad det kosta vill. Dessa långdragna processer där barn far illa, ett rättssystem som borde ses över för barnens bästa. För det är väl det som det handlar om, barnens bästa och deras rättighet till ett bra liv inte förälderns. Föräldraskapet är för mig något man ska förtjäna, inte ha rätt till.”

Beställ boken på Adlibris, Akademibokhandeln eller Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar