torsdag 14 februari 2019

Mannen som lekte med dockor - Magnus Jonsson" Äntligen en deckare som fångar mig från första sidan och som håller hela vägen ut" Vilken stark debut!

Min lycka är total när en bok har det där lilla extra som gör att jag går igång från första sidan. När den har det där, det som gör att pulsen stiger, det där som nästan gör så att det kryper under skinnet. Då är boken lovande, och så är det med den här boken!
Historien utspelar sig till stor del på Södermalm i Stockholm och hans sett att skildra miljöerna däromkring är helt magiska. Levande och väldigt målande utan att kännas för mycket.
Hans karaktärer, poliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson känns trovärdiga och vardagliga, men ibland känns några karaktärer lite för skruvade, som poliserna som rycker ut till Små Dalarö.
Innan jag läste boken hade jag förstått att det finns mycket likheter med Lisbeth Salanders karaktär i Krypteringsexperten Linn Ståhl, och ja, det gör det, men det stör inte mig.
För mig känns slutet lite väl överdriver och kanske lite väl utdraget. Språket känns helt Ok, det är enkelt, funktionellt och korrekt. Dock är det lite väl redovisande när det kommer till kryptering och datatermer, det stör mig lite.
Jag ger boken 5 🌟 

Det här är första delen i Hatet - triologin, de andra två är:

Asätarna i Kungsträdgården länk på recension av del två
Bild: lauritz.com

Handling
Krypteringsexperten Linn Ståhl arbetar med sin doktorsavhandling på KTH när kriminalpolisen hör av sig och ber om hjälp med en utredning av ett makabert mord. En ung kvinna har hittats mördad i en lägenhet på Södermalm i Stockholm och omsorgsfullt styrts ut som en porslinsdocka.
Linn har varit medlem i Antifascistisk aktion – en organisation som är svartlistad av Säpo – och är tidigare dömd för brott mot rikets säkerhet. Så det är under ömsesidig misstänksamhet hon börjar arbeta tillsammans med kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson.
Samtidigt som mördaren gäckar polisen vinner högerextrema krafter ny terräng i Sverige. Frågan är om Linn och polisen alls drivs av samma motiv... (Modernista)

Författare: Magnus Jonsson
Titlel: Mannen som lekte med dockor
Utgiven avModernista & LBförlaget
ISBN9789188447340
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Lyssna 
Storytel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar