lördag 16 februari 2019

Spegeln i rummet utanför - Stina Nilsson Bassell








Tack Stina för att du bad mig att läsa och recensera din fina bok Spegeln i rummet utanför

Två olika kvinnoöden spelas upp parallellt i den här boken. Den historiska tar sin start 1673 där en ung kvinna, Elsa, flyr för sitt liv. Hennes make och systerdotter har avrättats till följd av det brutala mord Elsa bevittnade. Utklädd till man sitter hon upp på hästryggen för att försöka undkomma mannen som förföljer henne. 

I nutid får vi följa Suset, hennes man och en egocentrisk tonårsdotter. Suset är bekant med en äldre kvinna, Lily, i den lilla byn på Norra Finnö. Där hittar hon en gammal skrivbok som tar henne bakåt i tiden, till år 1673. När Suset läser skrivboken där Elsas livsöden är nedtecknade och sedan diskuterar dem med Lily så börjar hennes egna tankar att ta nya vägar och hon får nya perspektiv.
Stina har en alldeles egen berättarstil som jag till en början upplevde ganska svår. Det tog tid för mig att komma in i hennes sätt att tänka och skriva. Ett tag tänkte jag faktiskt ge upp, men jag är så glad att jag fortsatte. Det är en fantastisk bok som jag verkligen kan rekommendera av hela mitt hjärta.
Språket ger en extra dimension då det målar upp scener som blir så verkliga.

”För människan som var hennes far var den mest fruktansvärda person som Gud skådat. Med en själ svartare än sot och med ett hat som en kraftig eld hade fadern gestaltat sig för Elsa som ett hot mot hennes liv” (s.26)

”Plötsligt hade allting vänts upp och ned. Hopen av illaluktande och dreglande män som skulle ta hennes pengar och även hennes liv hade plötsligt ryckts bort som av en osynlig hand” (s.113)

Författare: Stina Nilsson Bassell
Titlel: Spegeln i rummet utanför
Utgiven avTallbergs förlag
ISBN9789198423440
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Läs fler bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar