onsdag 8 februari 2023

Lektioner i kemi - Bonnie Garmus

Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.

Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och – bisarrt nog – stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning (”ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid”) och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.


Det här är en bok som länge fått stå tillbaka för andra böcker men jag är så glad att jag äntligen tog tag i den och vilken läsupplevelse det blev.


Författaren varvar samhällsfrågor och kvinnors situation som påverkar deras vardag på ett allvarligt men underhållande sätt som berör. Den är smart, lite synisk men på ett varmt och charmigt sätt. En bok som har karaktärer som sätter spår och får mig att fundera.

En läsupplevelse där starka kvinnor går i bräschen för kvinnors frigörelse.
Missa inte! 

Titel: Lektioner i kemi 
Författare: Bonnie Garmus
Förlag: Wahlström & Wistrand
Ljudbok: Lena Endre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar