måndag 27 mars 2023

Flickan i brevet - Emily Gunnis

1956: När Ivy Jenkins blir gravid skickas hon bort av familjen till St Margaret s, ett hem för ogifta mödrar. Men när barnet väl föds adopteras det omedelbart bort mot Ivys vilja. Och Ivy kommer aldrig lämna St Margaret s.
Nutid: Samantha Harper är journalisten som desperat söker efter ett scoop. När hon snubblar över ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margaret s fastnar hon direkt. För det som står i brevet är förfärande hemskt. Men om Samantha ska kunna berätta denna historia måste hon vara snabb. För St Margaret s, med alla sina hemligheter, ska rivas om bara några dagar...

Flickan i brevet är en gripande roman med historiska inslag som dessutom är sanna. Boken skildrar den katolska kyrkans Magdalenatvätterier där unga kvinnor under slavliknande tillstånd hölls fångna och undan samhällets blickar. När dessa historier nystades upp för ett antal år sedan var chocken stor i England och Irland.

En väldigt gripande berättelse med såväl skrämmande som sorgliga inslag som bygger på en sann historia känns riktigt läskigt. När man vet att detta så blir berättelsen ännu mer fruktansvärd och sorgligt men framför allt väldigt skrämmande. Boken utspelar sig både i nutid och dåtid, där dåtidens händelser påverkar det som sker i nutid. En riktig bladvändare som jag har sträck lyssnat på.

Titel: Flickan i brevet
Författare: Emily Gunnis
Förlag: Printz publishing
Ljudbok: Gunilla Leining

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar