torsdag 28 april 2022

Ruths Garderober - Ingela Bendt

När Ingela Bendts mamma Ruth dör efterlämnar hon en unik garderob som dottern tar över. Det är både en tyngd och en skatt, detta arv av mode- och kvinnohistoria.
Ruth var borgmästarinna i småstaden Mjölby. Hon var oerhört modeintresserad, lät sy upp hos sömmerskor och sydde själv, och hon sparade allt. I samlingen finns alla sorters klänningar och accessoarer från större delen av 1900-talet, samt fotoalbum och modetidningar med det senaste från Paris där Ruth markerat en krage med "snyggt" eller ett klänningssnitt med "underbart!".

Vi följer henne genom sex decennier, i text och bild, hur hon åldras med sin garderob, hur hon går från att vara i takt med modet till att förfasa sig över dotterns korta kjolar och hippieklädsel. Ur mönster, sömmar och snitt tecknas ett helt kvinnoliv.Vilken intressant och underhållande läsupplevelse Det här är en bok som är så långt i från det jag brukar läsa men på ett mycket positivt sätt. 

Det är så spännande att läsa när Ingela Bendt berättar om alla häftiga kläder hennes mamma Ruth sparat unders många år. 
En bok som innehåller allt från Ruths ungdom till att bli gammal och inte riktigt få plats och dottern anser att hon är pinsam. 
Missa inte den här fina boken det är en riktig liten godbit som bjuder på ett kvinnoöde, vackra bilder på kläder. 
Boken är rikt illustrerad och bilderna ger ytterligare en dimension till det vi får läsa.

Tack för recensionsex.

Titel: Ruths Garderober 
Författare: 
Ingela Bendt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar