torsdag 28 april 2022

Hela svenska folkets Loffe - Mikael Jansson


Janne "Loffe" Carlsson var en av Sveriges mest folkkära artister. Hans filmer Repmånad och Göta kanal är fortfarande älskade komediklassiker. Men Janne var inte bara en folklig glädjespridare utan en sann allkonstnär. Han spelade lika ofta dramatiska filmroller, och under sin karriär arbetade han med de flesta stora skådespelarna: Kim Anderzon, Per Oscarsson, Allan Edwall, Eva Röse och många, många fler.
Janne komponerade också musik för teater och film, och som en av landets bästa trummisar spelade han i egna grupper som Hansson & Karlsson och Heta Linjen och med artister som Jimi Hendrix, Dexter Gordon, Lars Gullin och Pugh Rogefeldt. Han skapade bild- och skulpturkonst och drev under nästan tjugo år en prisad reklambyrå och var dessutom en inte oäven enduroförare.

I en serie intervjuer som skulle ha blivit hans memoarer berättar Janne öppenhjärtigt om sin karriär för författaren Mikael Jansson. Resultatet blev Hela svenska folkets Loffe. Här kommenterar han succéerna och fiaskona, missbruksproblemen och glädje ämnena och berättar om samarbeten med svenska och internationella artistkollegor jämte andra mer okända sidor av sitt rika liv.

MIKAEL JANSSON, född 1956 i Folkärna församling utanför Avesta i Dalarna, men sedan länge bosatt i Uppsala, är journalist, författare och musiker. Han var under tjugo år presschef på Sveriges lantbruksuniversitet. Han har gett ut flera fackböcker, bland annat tre om det anrika svenska musikföretaget Hagström och han frilansade under många år också för svenska och utländska musiktidskrifter.


En kul och intressant bok att läsa då Janne Loffe Carlsson varit en personlighet som följt mig genom hela min uppväxt. Allt från filmen Repmånad till den härliga skrattplågan Göta Kanal. 
Men mina favorit minnen är trots allt från "Loffe" i tv-serien Någonstans i Sverige.
En fantastisk mångsysslare, en trummis som dessutom var medial men som även hade sina mörka sidor med droger och alkohol.

Titel: Hela svenska folkets Loffe 
Författare: Mikael Jansson
Förlag: BokfabrikenInga kommentarer:

Skicka en kommentar