tisdag 12 april 2022

Författarintervju - Ebba Dagsdotter

Tack Ebba för att jag fick intervjua dig 


Berätta med tre ord vem du är
* Snäll
* Mamma 
* Barnboksförfattare/illustratör

📔
Vad var det som fick dig att började skriva böcker?
Jag har så länge jag kan minnas ritat och hittat på sagor om nallar, nallar och åter nallar.
Det började som barnteckningar när det ansågs gulligt sen fortsatte det upp i tonåren när det snarare blev lite "töntigt". Men sen hände något som gjorde att jag fick revansch. 
Under min utbildning i grafisk formgivning i Florens blev jag uppmuntrad att skriva och illustrera en barnbok. Mina figurer fick liv på riktigt och resulterade i böckerna om Pingvinen Pirre, Selma Säl och lilla kloka Isa Isbjörn såklart : ) 
Nu var jag och mina nallar inte barnsliga längre... Temat på alla mina böckerna är att vara snäll, tro på dig själv som grund.
Livet kan verkligen göra helomvändningar när man minst anar det. Men det gäller att aldrig ge upp och våga vara lite barnslig ibland.

📔
Vart kom idén ifrån till den senaste boken Hjalmar hjärnspöke
Jag är lite av en professionell oroare :)
Skämt och sido har jag sedan 20 års ålder lidigt av tvångssyndrom. Vilket i mitt fall gör att jag oroar mig extremt mycket och då ofta om helt orealistiska saker. Jag har gått i terapi och läst många böcker på ämnet. Jag hade bestämt mig att den dag jag blir frisk ska jag skriva en bok.

Med åren lärde jag mig leva med min oro. Jag blir nog inte frisk från den utan istället har jag blivit vän med min Hjalmar. Och då kan jag sluta vara rädd för alla tankar vilket är så skönt! Mycket tack vare bra psykolog hjälp och stöttande familj såklart och boken Sluta älta och grubbla som är underbar för oss med hjärnspöken.

Jag kontaktade därför författaren och psykologen Olle Wadström och berättade om min idé med Hjalmar Hjärnspöke. Jag förklarade så klart att hans bok har hjälpt mig och nu ville jag gärna göra en bok för barn på samma tema. Jag presenterade Hjalmar för Olle som tyckte om tanken och medverkade gärna som sakkunnig på ett personligt sätt i boken. Det blev i form av en tecknad Olle som ger barnen konkreta tips om hur man kan få stopp på oro och ältande.
Hans tips dyker upp lite här och där i samband med min text om Hjalmar och hur jag ser på oro.

📔
Vad vill du förmedla till dina läsare med den här boken?
Att bli vän med ditt hjärnspöke och inte tro på allt du tänker. Du är bra precis som du är!

📔
Hinner du läsa böcker?
Jag njuter av att läsa. Och har en hög på nattduksbordet som jag gärna vill läsa! Känns som jag samlar på böcker jag ska läsa nån gång :) Men det blir oftast bara några sidor innan jag somnar. Och nu är det mest högläsning för barnen och jag somnar alltid först.

📔
Vad läser du helst för genre? 
Barnböcker och livsåskådning, gärna livshistorier så jag lär mig något nytt om livet och kanske mig själv.

📔
Kan du rekommendera mina följare tre böcker de inte får missa.
1 Ronja Rövardotter
2 Alkemisten 
3 Nalle Phu

📔
Var hittar man dig om man vill fortsätta följa ditt författarskap?
Instagram @smultronförlag
Samt här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar