fredag 4 februari 2022

Det första skottet, det sista steget - Christian Unge


Det första skottet, det sista steget är fortsättningen på Christian Unges uppmärksammade deckarserie om den fascinerande läkaren Tekla Berg. Lika briljant som hon är i sitt yrke, lika problematisk är hon med allt som rör familj och vänner. Nu får hon chansen att ta reda på vem hon egentligen är och varifrån hon kommer.
I Stockholm sker en skjutning, två personer skadas svårt och svävar mellan liv och död. Tekla Berg kämpar för att rädda deras liv. Polisen utgår från att det handlar om gängkriminalitet men en misstänksam polis tar hjälp av Tekla för att undersöka om det kan röra sig om något mycket mer invecklat och överraskande. I så fall är det dessutom bara en tidsfråga innan paniken kommer att sprida sig i hela Stockholmsområdet.

Samtidigt får Tekla besked om att hennes mammas hus ska säljas på exekutiv auktion. Hon har inte haft en tanke på att åka till Dalarna efter moderns död, men nu får hon ett infall att göra ett sista besök. Bland moderns efterlämnade saker finns ett gåtfullt fotografi. En liten flicka sitter i Teklas mammas knä. Vem är hon? Kan flickan förklara saker som har med Teklas barndom att göra? Och vad hände egentligen med henne?

Mina tankar
Jag har läst de två tidigare böckerna i den här serien om den ganska udda läkaren Tekla Berg. Helt klart kan jag nu eter en sömnlös natt i de härliga karaktärernas sällskap (kunde inte sluta lyssna) påstå att den här är bäst hittills.
Jag gillar hur författaren plockar in mer ur Teklas liv och mindre med sjukhustermer. 

De två parallella handlingarna flyter på bra och jag tycker att Christian får ihop dem riktigt snyggt.

Med ett bra driv och ett rasande tempo flyger sidorna fram och Christian har ett språk som är rappt och innehåller många kvicka och underfundiga dialoger. Han levererar dessutom väldigt målande miljöer och karaktärer som känns trovärdiga, det känns att han vet vad han talar om.
Den här boken har ett antal vändningar och den tappar inte farten utan håller mig på helspänn hela vägen. 

Återigen, precis som jag skrev om de tidigare delarna  (Tidigare inlägg) Går genom vatten går genom eld  och  Ett litet korn av sanning , så är de här böckerna mer än läsvärda. 
Och...det kommer väl en till med tanke på det slutet? 
Jag har även lyssnat och gillar Gunillas sätt att läsa.

Tack för recensions ex.

Författare: Christian Unge
Titel: Det första skottet, det sista steget
Utgiven av: Norstedts
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos Adlibris  Bokus
Ljudbok: Gunilla Leining

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar