tisdag 21 juli 2020

Ett litet korn av sanning - Christian Unge


En historia som är elegant uppbyggd som läsare hålls jag på sträckbänken ända in i kaklet. Du får ett bra driv och tempo med kvicka och underfundiga dialoger. 
Christian har ett språk som är levande, målande och rappt,hans miljöer och karaktärer känns  trovärdiga, det känns att han vet vad han talar om.

Återigen, precis som i den första delen Går genom vatten går genom eld se tidigare inlägg,
tycker jag att det var så förtvivlat mycket sjukhustermer. Efter att ha läst över 100 sidor funderade jag på att ge upp. Alla dessa redogörelser hur olika behandlingar går till blir helt enkelt för mycket, det gör att jag tappar fokus och kommer på mig själv att jag är helt lost.

De korta kapitlen, det högt tempo och en mycket intressant historia gör trots allt att jag fortsätter att läsa

Tekla är en spännande karaktär, hon är oförutsägbar och hon är en mycket viljestark kvinna som inte alltid håller sig inom lagens råmärke och de gränser och riktlinjer man ska förhålla sig till som läkare. Trots allt gillar jag henne hennes egensinnigheter och de inte helt korrekta uppträdanden.

Boken och själva handlingen hade lätt fått betyg 5/5 om det inte varit det där med sjukhustermerna. För mig blir det bara jobbigt och jag inser att jag ofta bara skummar där och ibland till och med hoppar över de delarna.


Om boken
Den nya boken i Christian Unges Teklaserie, som inleddes med succén Går genom vatten, går genom eld, tar vid där den förra slutade. I den nya boken får vi reda på mer om Teklas bakgrund och de demoner som jagat henne genom livet.

En kvinna irrar runt i korridorerna på Nobelsjukhuset i Stockholm med en liten pojke i handen. Hon tycks leta efter en äldre man från en bilolycka som inträffat tidigare samma dag. Under tiden försöker akutläkaren Tekla Berg rädda livet på en svårt skadad person från samma bilolycka. Den katastrof som sedan inträffar är något som förbryllar sjukhuspersonalen, polisen och alla andra inblandade.

Den senaste tiden har sjukhusdirektören Monica Carlsson lagt in högsta växel för att privatisera Nobelsjukhuset med exklusivt patienthotell, en kontroversiell levertransplantationsenhet och den nyrekryterade stjärnkirurgen Klas Nyström. Det tar inte heller lång tid innan Klas aktivt motarbetar Tekla i allt hon gör. Samtidigt har Tekla blivit som besatt av att ta reda på vad som egentligen hände när kvinnan klev in på intensiven med den lille pojken i handen. Vem är pojken? Varifrån kommer han? Vad gjorde han på Nobelsjukhuset? Svaren på hennes frågor visar sig vara något som hon inte kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.

Och är det, precis som i pojkens fall, familjehistorierna som avslöjar sanningen om Teklas bakgrund?


"Christian Unge beskriver sjukhusvärlden bäst i Sverige och Tekla är en skalpellskarp karaktär som injicerar mig med massor av spänning. Läs!" Jens Lapidus" (Norsteds.se)

Författare: Christian Unge
Titlel: Ett litet korn av sanning
Utgiven av:Norstedts
Betyg: 3 🌟🌟🌟++
Finns hos Adlibris  Bokus
Lyssna
Storytel Inläsare: Gunilla Leining

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar