tisdag 15 februari 2022

Flickan på perrongen - Gill Thompson


Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien. För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman.

Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter. Precis som i debuten Haven som skiljer oss åt baserar Gill Thompson sin historia på verkliga händelser. Denna gång kretsar handlingen kring räddningsaktionen Kindertransport, som mellan 1938 och 1940 förde tusentals judiska barn från naziockuperade länder i säkerhet runtom i Europa.

📓
En bok som berörde mig oerhört mycket. Den utspelar sig bitvis på den plats där min pappa föddes i Tjeckoslovakien och det berör då jag fortfarande har så många obesvarade frågor i mitt huvud till pappa som tyvärr inte finns kvar för att besvara dem. Han var under de här åren själv bara 6 - 8 år.

Gill Thompsons sätt att skriva griper tag och berör mig. Hennes sätt att berätta kryper in under skinnet, allt lidande, all sorg och allt mörker, men samtidigt finns där massor av hopp, av glädje och av människor som på alla sätt har sitt hjärta på det rätta stället.


Tack för recex. 

Titel: Flickan på perrongen
Författare: Gill Thompson
Omdöme: 5💜💜💜💜💜


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar