fredag 13 november 2020

Domslut - Ulrika Mossberg


Mina tankar om boken


Berättelsen handlar om Jakob och Lea. I vartannat kapitel berättas Leas historia och den
 skildras i jagform i nutid.
Vartannat kapitel skildrar Jakobs historia och det ur ett då perspektiv och i tredje person. 

Jag hade rätt höga förväntningar på den här boken men för mig blev det tyvärr ingen fullträff. Det tog tid att komma in i den och tempot var så oerhört lågt att jag tappade fokus flera gånger. 

Jag har funderat mycket på vad det var som gjorde att boken kändes rörig och när jag läste en recension i DN av Nina Björk idag 13/11 så föll bitarna på plats. Hon skriver så här,


"Vartannat kapitel i ”Domslut” handlar om Lea och vartannat om Jakob. Hans kapitel är skrivna i tredje person eftersom han, enligt en plötsligt uppdykande allvetande författarröst, inte är så bra på att uttrycka sig och inte kan kommunicera med någon annan människa än sin fostersyster. Men snart pratar han likväl i långa, utmejslade repliker med Lea. Författaren glömmer sin egen konstruktion. "


Intressant är dock själva berättelsen, Lea, som verkligen kämpar för sin kärlek till den sju år yngre Jakob. Och hennes tankar kring hur hon ska hantera dilemmat att veta att Jakob är anklagad och ska dömas. Om etiska dilemman kontra kärlek. Det gör att jag ändå gillar boken.

Jag kan tänka mig att den här kan vara intressant att läsa i en bokcirkel och resonera om både etiska dilemman och hur kärleken kan förvrida ens självbild och omdöme.


Boken handlar om:

Lea lever ett inrutat liv som framgångsrik domare. En kväll i en bar möter hon Jakob, vars fotografi hon nyss sett i förundersökningen till morgondagens rättegång. Med en enda blick kullkastar han alla de murar Lea byggt upp omkring sig. Jakob kämpar med att fortsätta sitt liv utan Rakel, som han har stått så nära att de nästan har blivit en och samma person. Nu anklagar hon honom för olaga förföljelse. "Domslut" är en berättelse om kärlek och hur långt den kan driva en människa.


Författare: Ulrika Mossberg
Titlel: 
Domslut 
Förlag: Albert Bonniers förlag
Omdöme: 3🍀🍀🍀+

Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt digInga kommentarer:

Skicka en kommentar