onsdag 4 januari 2023

Inte utan min syster - Åsa Hellberg


Systrarna Anna och Cornelia växer upp på en gård utanför Fjällbacka, i Kville socken. Familjen är fattig, men trots detta får de yngsta flickorna chansen att utbilda sig till sjuksystrar. I storstaden möts de av en helt ny värld av läkare, kvinnosakskvinnor och fascinerande patienter. Arbetet är krävande men framtidstron är stark för dörren till frihet står på glänt. De vill bli den nya sortens kvinnor, fast priset de får betala är högt. Bara några år senare krossas tillvaron. Ett oäkta barn, en ansvarslös man och förbjuden kärlek drar isär systrarna. Tragedierna följs av år av svårigheter. Det starka band de haft slits sönder av olyckor, kaos och sorg. Var hittar man glädje när hoppet tycks gått förlorat?

I en dramatisk roman baserad på kvinnoöden i den egna släkten berättar Åsa Hellberg om förra seklets kvinnor som vill ha rätten att välja sina liv

Mina tankar


Åsas sätt att beskriva relationerna såväl mellan man och hustru, men även mellan olika yrkesrelationer är så trovärdig. Hennes gestaltning av karaktärer, hur hon beskriver kvinnornas inre styrka och deras kämparglöd på det de tror på är magisk. Miljöbeskrivningar, språk och tankar som finns hos karaktärerna känns äkta och man känner det som om man befinner sig i början av 1900 talet.

Jag gillar att boken har både djup och inte är så tillrättalagd och att slutet inte är förutsägbart. Dock tycker jag att det trycks in lite väl mycket i denna bok, jag hade gärna delat den här i två delar för att få lite mer fokus på varje syster. Det var vissa partier som kändes lite ytliga.
Jag rekommenderar varmt denna välskrivna historiska roman med så mycket kärlek, känslor och värme. Och jag längtar efter att få läsa nästa bok!

Jag har lyssnat och Anna Maria Käll läser mycket bra.


Titel: Inte utan min syster
Författare: Åsa Hellberg
Förlag: Bokförlagetforum
Ljudbok: Anna Maria Käll     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar