lördag 10 december 2022

Julen enligt Julia - Kristin Emilsson

Julia Grahn avskyr (sitt namn till trots) julen. Kanske skulle det vara annorlunda om hon hade någon att fira den med. Men det har hon inte och efter förra årets tomteincident längtar hon inte efter en jul hemma hos föräldrarna. Det ser helt enkelt inte bättre ut än att hon kommer att fira julen ensam med Mr Merlot och Monsieur Chardonnay som enda sällskap.
Petter Niklasson brottas med andra problem. Arbetet med doktorsavhandlingen går trögt och ex-frun har låtit meddela att hon tänker fira julen på Gotland och ta deras gemensamma dotter med sig. Till på köpet verkar han (sitt namn till trots) ha gått och blivit impotent. Den senaste nätdejten slutade i total förödmjukelse med betoning på mjuk.

När Julia får erbjudandet om att fly stan över julhelgen till ett vackert gammalt stenhus i Visby i utbyte mot att vara kattvakt nappar hon. Vad hon inte vet är att Petter har fått samma erbjudande och han åker dit för att lappa ihop sitt spruckna äktenskap.

Deras första möte blir en katastrof. Därefter går det utför. Och sedan blåser det upp till storm...

Julen enligt Julia är en romantisk komedi om att hitta både sig själv och kärleken där man minst anar det. Om att bli räddad av en tomte, om nyfikna grannar och ett snötäckt Visby där allt är möjligt i juletider.

Mina tankar
En feelgood helt i min smak. Den bjuder på missförstånd, humor, glädje, sorg och men har även ett djupare budskap.
Med rappa repliker gestaltar Kristin sina karaktärer och med charmiga och målande beskrivningar befinner jag mig i ett huj på Gotland. En lättläst underhållande bok som håller hela vägen. Den är helt enkelt perfekt julläsning för om man gillar lite tomten i varuhuset, strömavbrott och snöstorm. En berättelse med ett härligt driv som tar slut alldeles för fort.
Jag har lyssnat och Anja Lundqvist läser med bra inlevelse men den skulle bli bättre om hon inte läste på gotländska ibland.

Titel: Julen enligt Julia 
Författare: Kristin Emilsson
Ljudbok: Anja Lundqvist
Omdöme: 📕📕📕📕
Förlag: Printz 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar