tisdag 15 november 2022

Solvinden - Pauline Riccius

I ett enda upphopp på handbollsplanen krossas Martins dröm för alltid. Istället för att förverkliga en idrottskarriär tvingas han orientera sig på nytt i livet och en ond spiral sätts igång som sträcker sig decennier tillbaka i familjens historia.

Berättelsen tar sin början på 1950-talet. De tre syskonen Olof, Arvid och Susanne växer upp på en idyllisk gård vid havet utanför Västervik. Men under den välpolerade ytan döljer sig en annan verklighet. Vad är det som driver bröderna att hålla sig borta från gården? Och vad händer deras syster när de ger sig av och lämnar henne kvar hemma?

Det blåser en vind från solen som dränerar den på energi. Men en solvind kan också vara något helt annat. En fristad på en bortglömd vind där solen lyser in, eller kanske kan man finna den någonstans inom sig. Martin försöker förgäves att leva upp till andras krav och förväntningar och dömer sig själv hårt när han inte lyckas. Kommer han att finna sin egen väg? Finns det en solvind även för honom?

Solvinden är en roman om att våga bryta med sitt förflutna och om att hitta hem när man känner sig som mest vilsen. En fantastisk bok med levande karaktärer och miljöer som går rakt in i mig. En bok som verkligen berörde mig, där såväl sorg och glädje får ta plats. Frågor väcks om vad som är arv och vad är miljö och om att våga se sig själv och vara den man är.

En tänkvärd bok som jag rekommenderas varmt 

Titel: Solvinden
Författare: Pauline Riccius 
Förlag: Lbförlag
Omdöme: 📘📘📘📘

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar