onsdag 1 februari 2023

Systrarna vid fyren - Gill Thompson


Kriget skiljer systrarna åt

1940. Systrarna Alice och Jenny är i tjugoårsåldern och har livet framför sig när tyskarna ockuperar deras hem, kanalön Jersey. Sjuksköterskan Alice beordras till tjänstgöring på ett tyskt sjukhus. Vad hon inte vet är att arbetet kommer leda till stor kärlek - men också till fruktansvärda prövningar. För Jennys del innebär ockupationen att hennes drömmar om studier vid Cambridge krossas. Rastlösheten får henne att söka sig till en grupp öbor som står upp mot ockupanterna.

1996. En äldre kvinna ser tillbaka på sitt liv. Hon minns särskilt uppväxten på Jersey och sin systers sorglösa skratt. Hon minns hur kriget drabbade ön och systerns motvilliga resa därifrån. Men genom åren fanns en fast punkt i tillvaron: fyren som alltid ledde dem tillbaka till land.


En gripande roman som skildrar två systrar som tvingas gå skilda vägar då kriget drabbar Jersey. Båda tvingas till omänskligt svåra val och ofattbar hjärtesorg, och kriget förändrar dem för alltid.
Gill Thompsons sätt att skriva griper tag och berör mig. Hennes sätt att berätta kryper in under skinnet, allt lidande, all sorg och allt mörker, men samtidigt finns där massor av hopp, av glädje och av människor som på alla sätt har sitt hjärta på det rätta stället.

Med ett språk som flyter på och med karaktärer och miljöer som beskrivs på ett sätt som ger en filmisk känsla gör att jag läser den här i ett svep. 
Jag förfasas, jag gråter och jag funderar. Men jag känner trots allt en glädje över människors idoga försök och att hopplösheten inte segrar. 

Titel: Systrarna vid fyren
Författare: Jill Thopson
Ljudbok: Lo Kauppi
Förlag: Historiska Media

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar