lördag 18 februari 2023

Dasar i mörkret - Heléne Holmström

En gång i tiden var Bente Hammar en omtyckt tv-sommelier men som efter en rad motgångar tvingats lämna den världen. Nu arbetar hon som servitris på en vinbar i Stockholm. En dag blir hon kontaktad av en vän i Paris som hittat en gammal vinflaska. Den har en svensk inskription och väninnan vill därför ha Bentes hjälp med översättning. Bente inser efter lite efterforskning att flaskan verkar ha en spännande historia som leder tillbaka till en svensk mans insatser under andra världskriget.

Hon får genast en programidé! Berättelsen om det franska Bordeauxvinet skulle kunna bli hennes chans till upprättelse. Didrik Holgersson är en erkänd historiker och folkkär tv-profil som när han blir lämnad av sin fru får anledning att ifrågasätta sitt liv. Därför kommer erbjudandet om att medverka i ett program om historia och vin i ett perfekt läge.

Bente och Didrik beger sig till Frankrike och börjar nysta i en historia om krigets grymheter, förbjuden kärlek och en liten fransk by. De lär också känna sig själva och får skäl att omvärdera sina drömmar och mål.

Dansar i mörkret är en berusande läsning om att våga ifrågasätta allt man någonsin drömt om.

"En fin och romantisk berättelse i nutid och dåtid. (...) Målande landskapsbeskrivningar av de franska slotten med underjordiska gångar och vinodlingar ramar fint in berättelsen och gör den till en spännande läsupplevelse." Anneli Holmgren, BTJ-häftet

En varm, ömsint och romantisk berättelse i vinets tecken. Men den är inte enbart en historia som flyter på och går rakt fram utan den tar upp bitar som att våga, att göra val och att hitta sig själv. Fina karaktärsbeskrivningar som ger berättelsen en fin inramning. De båda parallellhandlingarna flyter på och knyts till slut ihop på ett mycket bra och trovärdigt sätt.

Titel: Dasar i mörkret 
Författare: Heléne Holmström
Förlag: Harperlove
Ljudbok: Charlotta Jonsson

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar