söndag 26 december 2021

Julmorden i skärgården - Anna Ihrén

Mina tankar 
Jag tror att jag får kalla den här boken för en julig deckare då det är mord och det sker i juletid. 
Boken har härliga inslag av julkänsla och julmys med snö, julglögg, mat och julmust!
Anna målar upp härliga miljöer i det karga och vintriga Smögen. Stormen som river i allt den kommer åt, snön som virvlar runt och isvaken i havet där vinterbadet ska tas Man kan verkligen känna kylan men även de mysiga stunder i hemmets sköna vrå på julafton hos Victoria och Björn i deras härligt julpyntade hus med mängder av god julmat. 

Som i de tidigare böckerna i serien följer vi dessutom en parallellt berättelse, en gammal historia från vikingatiden med hänvisningar till Smögen. Dessa parallella historier vävs självklart ihop på slutet när mordet uppklaras.  

Som tur är så har jag har läst de fyra tidigare böckerna i serien 'Morden på Smögen'  vilket jag definitivt rekomenderar för att förstå berättelsen ur karaktärernas personliga liv.

Kanske jag upplevde storyn från vikingatiden lite platt, nästan som den inte riktigt fått tillräckligt med plats och att den egentligen inte tillförde så mycket. 

Jag har både läst och lyssnat på boken och tyvärr gillade jag inte uppläsningen speciellt mycket. Vet inte varför men jag fick inte rätta känslan. Så det blev mest läsning.

Boken 
Äntligen är Dennis och Sandra tillbaka i den femte delen av Morden på Smögen!
Smögen är täckt av snö och is. Den kallaste vintern på många år har lagt sig över det vackra kustlandskapet. På myren uppe i bergen där barnen brukar åka skridskor, hittar två pojkar en död kvinna till hälften fastfrusen i isen. Bredvid henne ligger ett mycket gammalt föremål. Det är bara några dagar kvar till julafton och precis när Dennis och Sandra börjat hitta lugnet inför julledigheten landar ärendet på deras bord.

Victoria har förberett firandet i flera veckor. En jul i skärgården är något hon längtat efter i många år och nu har Björn äntligen gått med på att fira i fiskarstugan på Smögen. När hon förstår att Dennis och Sandra inte kommer att få ledigt över julhelgen blir hon förtvivlad samtidigt som hon förstår att en mordutredning gör före allt, även ett julbord fyllt av skaldjur och andra skärgårdsdelikatesser.

Vem är kvinnan på isbanan och vad har hänt henne? Har fyndet vid myren något med mordet att göra eller är det ett värdefullt föremål från vikingatiden som bara råkat hamna bredvid kvinnan? Dennis och Sandra tvingas söka efter svaren i en tusenårig bohuslänsk historia.

Julmord i skärgården är den efterlängtade femte delen i succéserien om Morden på Smögen. De tidigare delarna heter Strandsittaren, IsfiskarenSillbaronen och Fyrmästaren.

Titel: Julmorden i skärgården
Författare: Anna Ihrén 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar