måndag 5 april 2021

Odins Eld - Elvira Birgitta Holm


Mina tankar 
En berättelse där man märker att författaren har lagt ner mycket tid på att göra grundliga utforskningar. Hon gestaltar såväl människor som miljön från en tid som var för 1 500 år sedan.
Hon levnads gör personligheter, natur och hur människorna levde och försörjde sig under den perioden, till och med dofter och ljud går lätt att förnimma under läsningen. Vi får hänga med under religiösa riter men även i vardagslivet och den stora kampen om makten.
En bok som engagerar och berör och som läsare bjuds du av spänning. Den är gripande och mycket välskriven. Dock kan jag känna att den är lite ojämn och ibland är jag helt inne i storyn för att sedan få svårt att behålla fokus på berättelsen.


Om boken
Det är en ljum sommarnatt år 483. Sandby borg sover. Plötsligt bryts nattens tystnad av skrik och gråt. Främmande krigare har trängt in i borgen med dragna svärd, människorna slits ur sina bäddar och dödas skoningslöst barn, unga och vuxna. Över två hundra döda lämnas där de ligger. Ingen kommer tillbaka för att begrava dem. Sanden lägger sig sakta över deras kroppar.

Drygt 1500 år senare ligger de dödas ben ännu kvar, strax under grästorven. Deras röster viskar i vinden. Vilka var de? Vem dödade dem? Och varför?

Odins eld ger ett av flera tänkbara svar. Genom den unga Jorunns ögon skildras livet på Öland under folkvandringstiden och de händelser som leder fram till massakern i Sandby borg i slutet av 400-talet e.Kr. Romanen ger liv åt ett klansamhälle där stormän upprätthåller sin makt och sin heder med hjälp av generösa gåvor till sina följesmän, liksom en hederskultur som håller både kvinnor, barn och män i ett järngrepp. I denna manliga värld av guld och våld försöker Jorunn finna sin egen plats med hjälp av oväntade krafter.Författare: Elvira Birgitta Holm 
Titlel: Odins Eld
Utgiven avHistoriskamedia
Betyg: 3 💚💚💚
Finns hos
Storytel: Anna Maria Käll
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar