onsdag 28 augusti 2019

Längtansresan - Emelie Ljungberg


Jag fick förfrågan från Emelie om jag skulle vara intresserad av att läsa och recensera hennes bok Längtansresan. 
Jag är så oerhört tacksam att jag svarande ja på den frågan, för i ärlighetens namn kanske jag inte hade valt att läsa den annars.
Nu kan jag bara uppmana alla jag känner att läsa den, oavsett om du har barn eller är i liknade situation som Emelie och hennes Tobias fått uppleva. 
Ett mycket viktigt ämne där många kämpar i tysthet då det inte alltid bara är att säga "Nu skaffar vi barn"
Vilken ynnest det är att vi får möjligheten att få följa deras resa genom hopp och förtvivlan, men även den styrka som driver dem att inte ge upp, längtan efter ett barn. Deras kärlek till varandra som ger dem kraft att fortsätta kämpa.
Författarens sätt att beskriva sin känsla över den vanmakt och all besvikelse som de ställs inför är så oerhört naket och välskrivet, och så starkt berättat. 
Boken är så välskriven på ett lättsamt sätt, det är korta kapitel med ett mycket bra driv som gör att jag inte lägger i från mig boken förrns den är utläst, och där sitter jag med en känsla av tomhet, men även med en helt ny förståelse till ofrivillig barnlöshet.
Hoppet är det sista som överger oss, är verkligen ett passande ordspråk till Emelies kamp.
Sammanfattningsvis: Välskriven, stark och gripande, en berättelse om ett mycket viktigt ämne som berör.

Från förlagets sida
Längtansresan är en självbiografisk roman om ofrivillig barnlöshet. Det är en berättelse om en sorg som aldrig tar slut, om ett utanförskap som är svårt att förstå för alla som har barn och om att leva med en längtan efter barn som dagligen gör sig påmind. 
Boken tar dig med på en personlig och mödosam resa genom ett liv som inrättas efter menscykeln, och där hormoner, starka mediciner och resor till en klinik utomlands blir vardag. Du får följa Emelie genom flera IVF-försök, upprepade missfall, immunologisk utredning i Aten, äggdonationsförsök och en tröstlös väntan på barnet som aldrig kommer. 
Gränserna för hur långt hon är beredd att gå förskjuts hela tiden och känslor som ilska, avund och bitterhet hotar att ta över. Men det är också en berättelse om mod, envishet och ett hopp som vägrar att låta sig slås ner. 
”Det här är en bok – inte bara för de som är ofrivilligt barnlösa – utan även för oss andra: föräldrar och syskon, släkt och vänner, personalchefer och arbetskamrater, grannar och Facebookvänner. Vi som inte förstått, men som genom den här boken får kunskap. Vi som inte har kunnat sätta oss in i hur stor och omfattande längtan efter ett barn och en familj kan vara.”  Margareta Björndahl, fil dr, pensionerad rektor och testläsare av Längtansresan
Författare: Emelie Ljungberg
Titlel:Längtansresan
Utgiven av: Idus förlag
ISBN:9789188964786
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar