tisdag 28 september 2021

De kom från Öar - Malin Haawind


💁Mina tankar

VILKEN DEBUT - Hatten av och jag måste säga att jag är djupt imponerad.

När jag läste den här recensionen kände jag direkt att detta är en bok jag måste läsa.

Den här boken är mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det är en historia om hur det är att vara människa och att alltid ha havet helt nära sig. 
Förhållandet mellan öborna och havet tar stor plats i berättelsen och det beskrivs på ett ömsint och respektfullt sätt. Språket skimrar, glittrar och lyser som mareld i havet om hösten. Helhetsbetyg 5, Birgitta Ehn Eliason, Bibliotekstjänst

Det är en recension som helt speglar mina tankar om boken. Jag är så imponerad av språket, kärleken och vänskapen som genomsyrar hela berättelsen. Det är en varm skildring som griper tag i mig och som gör att jag inte vill att boken ska ta slut. Jag verkligen suger ut de sista dropparna, jag läser sakta och jag njuter.   
Karaktärerna är väl genomtänkta och miljöerna är genuina vilket gör att boken känns oerhört trovärdig.

Missa inte den här pärlan för den är magisk tycker jag. Tur att det här är del ett i en tänkt trilogi, jag längtar redan efter del två. 

📓Boken

Kräva liv av livet. Att inte bara andas och arbeta och sköta sig, utan att också dra ner hela andetagen i lungorna, dra ner själva livet i lungorna, i kroppen, och låta det sippra ut igen. Låta livet flöda över till någon annan.

1945. Artonåriga Dagmar har sitt arbete som spritkassörska på hotellet i Slite, hon har sina tre systrar, hon har en pappa som blir alltmer grå och en mamma som börjat förlora kontakten med verkligheten. Hon har havet och hon har sin dröm om att livet ska börja på riktigt. Men skulle hon i så fall ha modet att ta del av det som erbjuds?

En dag lägger ett fartyg till i Slite hamn, och besättningen inkvarteras på hotellet. Sjömannen Holger från Tjörn börjar samtala med Dagmar, han ser henne på ett sätt som ingen annan gjort och Dagmar får de konturer som hon alltid känt att hennes personlighet har saknat. Men kan hon hänge sig åt förälskelse när så många runtomkring henne har det svårt?

Två unga människor, från två helt olika öar. Men det som avskiljer öfolk från resten av världen är det som håller dem samman sinsemellan - vattnet. Och närheten till vattnet gör att de vet allt om förluster.

Titel: De kom från öarna
Författare: Malin Haawid
Ljudbok: Philomène Grandin(Storytel)
Omdöme: 🌅🌅🌅🌅🌅

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar