tisdag 10 maj 2022

Hur Stella lärde sig prata - Christina HungerNär Christina Hunger fick hem den korthåriga och storögda valpen vid namn Stella, ställde hon sig själv en enkel fråga: Om hundar kan förstå ord som människor säger till dem, borde de inte kunna säga ord till oss?
Christina, som är logoped och jobbar med alternativ kommunikation för att lära barn med tal- och språkstörning att prata, hade ingen tanke på att starta en revolution inom djurkommunikation. Ändå är det precis vad hon - och Stella - har gjort. Tillsammans har de vunnit hundälskares hjärtan över hela världen och inspirerat forskare att styra sitt arbete i en ny riktning.

Med hjälp av tasstora knappar, programmerade med inlästa ord, har Stella lärt sig att uttrycka sina tankar, känslor och önskemål. Idag kan Stella säga mer än trettio ord, som hon även kombinerar till enkla meningar. Som: "Säng vill gå ut", innan hon tar en tupplur ute i solen; hon ber om en promenad genom att trycka på "Hjälp gå ut" innan hon bekräftar med ett "glad" när Christina gör i ordning kopplet och hon säger till och med "älskar dig" innan hon lägger sig på rygg och väntar på att bli klappad.

Hur Stella lärde sig prata är en oförglömlig berättelse om hur kärleken mellan en hund och en logoped förändrade världen. Det är också en förvånansvärt enkel guide för hur du kan lära din egen hund att prata. Och det är spännande läsning för alla som är intresserade av alternativ kommunikation, även för människor.

Är du hundägare så tror jag du kommer att älska den här intressanta boken. Är du inte det så tror jag ändå att den kan vara riktigt intressant ändå.
En urmysig bok och så intressant att läsa för mig som hundägare. Hur många gånger har man inte önskat att Doris skulle kunna kommunicera med oss. I den här boken fick jag många tips och många av mina tankar fick jag bekräftade som inte känns helt galna eller ens omöjliga.
En bok som jag gärna rekommenderar. Den gjorde mig glad och jag log många gånger under min läsning.

Här kan du titta på två filmer där du ser hur Christina gör. Intervju med Christina Hunger om "Hur Stella lärde sig prata" - Hund24 

Titel: Hur Stella lärde sig prata 
Författare: Christina Hunger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar