torsdag 16 september 2021

Leons bok - Gabriel Francke Rodau

Mina tankar
Leons bok är en bok som jag har svårt att sätt ord på. Det är en lågmäld historia som berättas av Leon med ödmjukhet och mycket kärlek. Handlingen skrider varsamt framåt och språket vibrerar precis lika mycket som man förstår att Leons kärlek till Anna gör.

Författaren lyckas förmedla äkta och genuina känslor som berör och skakar om. Han skildrar personerna på äkta och trovärdigt sätt.

Den här boken är en stark upplevelse som berör och som kommer stanna kvar hos mig länge. Jag tycker den är magisk. Jag sträckläste den och när sista sidan var läst kände jag mig tom men på sammagång glädjefylld. En magisk känsla.
Rekommenderas å det varmaste.
Jag har både läst och lyssnat och Ruben Sallmander läser den fantastiskt bra.

Boken
Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons liv som den stora kärleken. Och också öppnat dörren till det svenska samhället. 

En värld som Leon med två förintelseöverlevande föräldrar mest sett på avstånd. Med Anna får Leon fira påsk och midsommar på riktigt. Och Anna får fira de judiska helgerna hemma hos Leons föräldrar. Kärleken och det ständigt pågående samtalet mellan Anna och Leon framstår som evig. Men det är ändå något som skaver. Leon vill få judiska barn. Måste få judiska barn. Och när Leon vid en middag med vännerna försäger sig en gång för mycket får Anna nog och flyr. Från Leon. Från Sverige.

Femtio år senare har Leon fått insikt. Han måste få tag på Anna. Ge deras kärlek en andra chans. En sista chans. Men frågan är om Leon väntat för länge. I Leons bok får vi följa en andra generationens förintelseöverlevande. Hans tankar om livet som varit. Och hans planer på livet som väntar. Kärleken.

Titel: Leons bok 
Författare: Gabriel Francke Rodau
Ljudbok: Ruben Sallmander (storytel)
Förlag: The book affair
Omdöme: 📘📘📘📘📘


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar