lördag 7 mars 2020

Klar himmel - Kristin Fägerskjöld


Jag är fullkomligt tokig i att läsa böcker som utspelar sig under andra världskriget. Det här är mycket bra berättelse som handlar om tre kvinnor som vi får följa under andra världskriget. Jag tycker Kristin har fångat dessa tre kvinnors personligheter på ett fin sätt. Vi får möta kriget och världen genom deras ögon och följa med i deras miljöer och upplevelser. 

Texten har ett bra flyt och är välskriven; språket, k
araktärer, handling och miljöer känns trovärdigt för den tid i historien som boken handlar om. Allt känns så rätt.
Extra plus till författaren som till slut knyter i hop de tre kvinnornas historier på ett mycket snyggt sätt, utan att några lösa trådar lämnats kvar. Jag älskar dessutom att Kristin har använt sig av namn på kvinnorna som stämmer så bra med tidsepoken.
Det är en gripande bok som jag sträckläste. 

Underbar, trovärdig och gripande. 


Handling
Det är tidigt 1940-tal i Stockholm. Sekreteraren Karin bär på mörka upplevelser som konstant gör sig påminda. Hon verkar vara den enda som inte bidrar till att förkorta kriget, så när hon får frågan om hon vill vara hemlig kurir tvekar hon inte en sekund.

Violet har tre söner. Hennes yngste befinner sig i Oxford för studier när Hitler börjar bomba Storbritannien och hon blir utom sig av oro. En stormig aprilnatt lämnar hon det trygga livet i Sverige och reser i hemlighet för att träffa honom.

Léonie gör sin plikt som lotta i det brittiska flygvapnet. På flygbasen är döden ständigt närvarande och hon vågar därför inte släppa folk inpå livet. Men allting förändras när hon en dag håller på att köra över någon med sin cykel.

Sextio år efter andra världskrigets slut hittar Karin en koffert med ett obehagligt innehåll på vinden som väcker gamla minnen till liv. Samtidigt dyker ett brev upp, som aldrig nådde sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att en gång för alla gå till botten med hur allting hänger ihop.

Klar himmel är en gripande roman om kärlek, sorg och vänskap och om hur tre kvinnors liv oåterkalleligen förändras av kriget.

Tack LB förlag och Kristina för recensions ex
Författare: Kristin Fägerskjöld  
Titlel: Klar himmel
Utgiven av: LB förlag
ISBN9789177991076
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar