tisdag 18 juni 2024

Obehöriga äga ej tillträde - Cecilia Klang


Det är oroligt i Forshammar. En bil har brunnit i centrum och invånarna spekulerar om vem eller vilka som ligger bakom. I svetsaren Magnus Aronssons huvud är det också oroligt. En fråga från dottern Amanda, ställd under nyårsnattens sista timme, påminner honom om den dödsolycka han orsakade för trettiofem år sedan och nu börjar minnena jaga honom.

Samtidigt har Forshammarverkets nya platschef Sara Johansson högtflygande planer. Genom att ta in praktikanter, unga människor som hamnat snett, är hon övertygad om att både fabriken, arbetarna och hela samhället kommer att utvecklas. Magnus tror inte på Saras idéer och när sextonåriga Juni motvilligt blir hans ansvar funderar han att på att säga upp sig.Obehöriga äga ej tillträde är den tredje och avslutande delen i serien om Forshammar och den fristående fortsättningen på Kan innehålla spår av Tommy Roos och I södra Norrland väntas regn. 

Det här är en varm och inkännande skildring av en bruksort i Sverige. Du får möta hur livet och arbetet i den lilla bruksorten rullar på. Om morgonkaffets trygghet och stämpelklockans tristess, om pizza framför teven och konsten att hålla villauppfarten ren från snö. Men mest handlar det om människorna. De som stannat kvar, de som kommit hem och de som alltid längtat efter att få höra till.

Det är med sorg i hjärtat jag lägger ifrån sista delen i den här underbart berättade trilogin. Den kommer att finnas kvar i mitt hjärta lääänge! 
Cecilia imponerar med sitt skrivande och
 jag gillar sättet hon skriver och då framförallt de rappa dialogerna som har ett härligt driv och stor igenkänning. 
Jag fnissar, jag förfasas och ibland lider jag med Magnus Aronssons ångestladdade liv .

En berättelse om att lämna gamla hjulspår och att hitta sig själv, men också om att till sist komma till insikt och börja lära känna sig själv igen.
Jag rekommenderar varmt den här trilogin och jag hävdar bestämt att du ska läsa dem i ordning för bästa behållning. Jag har även lyssnat och Marie Richardson läser den mycket bra.
Det har varit en ren glädje att få följa de helt underbara karaktärer genom tre böcker och jag hoppas Cecilia har något nytt spännande på gång.

Jag kan inte annat än hålla med i de här två citaten. 
"Det är den kärva värmen som har gjort att Cecilia Klang har hittat en läsekrets. Värmen och en stillsam humor som finns där hela tiden men som inte gör mycket väsen av sig. En förledande lätthet finns också i Cecilia Klangs hantverk. Livsklokheten gömmer sig i ett språk som bara rinner på och i dialoger som mer låter tjuvlyssnade än skrivna." Gefle Dagblad 
"Lite vemodig, lite allvarlig, men också med en kittlande humor." P4 Västernorrland
Titel: Obehöriga äga ej tillträde
Författare:  Cecilia Klang
Förlag: Bokförlaget Polaris
Ljudbok: Marie Richardson  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar