tisdag 18 juni 2024

En halv Kaj - Mikael Jisander


Kaj är bara en halv människa. Vissa dagar inte ens det. Han delar sin tid mellan jobbet som bilförsäljare och villan i Klippan som numera ekar tom. Men sina principer har han i behåll och Kaj inser vad han måste göra. En resa till paradisön Skiathos i Grekland blir ett sätt att hitta en väg framåt i livet.
Trots sin motvilja mot flyg och båtar reser Kaj i väg, och stöter på allt från nitiska flygplatskontrollanter till odrägliga solstolspaxare som gör livet surt. Men inget får stoppa Kaj - han har ett uppdrag att fullfölja. Det har han lovat sin älskade dotter Elsa.
På samma resa finns även Jenny, en ambitiös yrkeskvinna som motvilligt är på semester med sin man och två små barn. Hon är mitt uppe i sitt livs viktigaste jobbprojekt och har egentligen inte tid att vara ledig. Till en början kan ingen ana att mötet mellan halvfiguren Kaj och fullblodskarriäristen Jenny ska leda till något gott, men semesterveckan kommer att förändra bådas liv i grunden.

Jag älskade Mikaels förra bok, Benny älskar baklava, som är en humoristisk och gripande underhållningsroman. Det gjorde så klart att jag hade skyhöga förväntningar på En halv Kaj och var livrädd att den inte skulle hålla samma klass. 
Som tur var så var rädslan obefogad, för den här var minst lika välskriven och lättläst.

Humorn tillsammans med ämnen som är djupare ger en gripande feelgood som skänker mig både skratt och tårar och som kommer stanna kvar.
Såväl karaktärer och miljöer får Mikael till med bravur, de beskrivs så väl att det känns som om jag är med på den där annorlunda semesterresan. 


Missa inte en mycket läsvärd bok som ger mig saker som skänker eftertanke.

Författare:  Mikael Jisander 
Förlag: Modernista
Titel: En halv Kaj
Ljudbok: Fredde Granberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar