onsdag 12 juli 2023

Världen från ovan - Anna Lönnqvist

Jämtlandsfjällen 1963. Lill är en av de första kvinnliga piloterna i Sverige. Flygandet är hennes stora passion, men vägen dit har varit allt annat än enkel. Priset för att försöka hävda sig i en mansdominerad värld har varit att försaka allt annat, men det är också det enda som hjälper henne att förtränga känslan av övergivenhet, som Lill kämpat med sedan barndomen när hon kom till Sverige som finskt krigsbarn.

Solna 2023. Pauline jobbar som skräddare, och tillbringar dagarna i sin syateljé med att uppfylla främlingars drömmar om perfekta brudklänningar och rädda favoritplagg från att slängas. Sina egna drömmar har hon sedan länge lagt på hyllan. Men när hon lagar en äldre kvinnas kappa hittar hon ett gammalt foto som föreställer kvinnan i förarkabinen på ett flygplan. Fotot väcker tankar hos Pauline, och minnen om en annan, betydligt äventyrligare tillvaro.
När de två kvinnornas vägar korsas är de båda på flykt från sina tidigare liv. Men går det att fly från sitt förflutna, sina rädslor och sig själv hur länge som helst? Kan den enas berättelse förändra den andras framtid?
Jag har läst de flesta böcker Anna har skrivit och jag tycker att de bara blir bättre och bättre. Världen från ovan är en stark, storslagen och fängslande roman om modet att gå sin egen väg, om försakelser, svek och sökandet efter sanningen. Och om den stora kärleken.

Den här romanen tar mig med på en berg och dalbana av känslor. Den är varm, inkännande och samtidigt har den ett djup som får mig att fälla en och annan tår.
Lill och Paulin är två själar som har tagit plats i mitt hjärta, Lill som vågar gå sin egen väg på 50-talet och som får många att höja på ögonbrynen och samtidigt Pauline, en ensamstående mamma som förverkligar sin dröm 2023. Så lika öden men ändå så olika.

Att sedan få vara med när dessa två kvinnors väg korsas och få följa dem på nära håll hur en fin och genuin vänskap växer fram är så otroligt fint. En känslosam och väldigt bra bok.

Jag har även lyssnat bitvis men valde att bara läsa, då uppläsaren tyvärr inte passar mig.

Titel: Världen från ovan
Författare: Anna Lönnqvist
Ljudbok: Sofia Berntson
Utgiven av: Norstedts förlag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar