tisdag 4 juli 2023

Den sista bokhandeln i London - Madeleine Martin

London 1939.
Efter sin mammas död anländer Grace till London från Drayton med höga förväntningar på sitt framtida liv. Tillsammans med vännen Viv planerar hon fest och flärd, finansierade av deras jobb i glamorösa varuhus. Men utan en rekommendation från hennes skrupelfria morbror blir det omöjligt för Grace, som måste söka ett annat jobb.

Graces mammas barndomsvän, Mrs. Weatherford, öppnar sitt hem för de två unga kvinnorna och hjälper Grace med ett tillfälligt jobb på den förfallna bokhandeln Primrose Hill Books. Ägaren, Mr Evans, är en arg gammal man som inte är lätt att imponera på. Men allt eftersom tiden går får Grace mer ansvar och blodad tand med hjälp av butikens brokiga kundkrets. Och bland dem, den stilige piloten George Anderson.
När London utsätts för attack måste Grace axla sin nya roll och visa mod och uthållighet för att hålla ihop sin nya gemenskap.


Jag är en riktig älskare av historiska böcker och jag måste säga ett den här är ett måste för alla som har samma preferenser.

En varm berättelse som har allt som behövs för att den ska bli det som krävs för en riktig bladvändare. 
På ett fint sätt gestaltar Madeleine karaktärerna och får fram känslor som kärlek, vänskap men även sorg och snärta.
Genom hela boken är böcker och läsning det centrala och den röda tråden, tillsammans med andra världskrigets London. 
En stark berättelse som är inträngande och framför allt det mod som Grace och hennes vänner måste uppbringa trots att de är vettskrämda.
Miljöer och beskrivningar kring ett London som bombas är extremt realistiska. Att få följa de vanliga människorna i detta fasansfulla krig, hur de lever med matransoneringar, bombanfall och stressen när larmet går, får den här boken att krypa in under skinnet på mig.
Titel: Den sista bokhandeln i London
Författare:  Madeleine Martin
Ljudbok: Maria Lyckow
Förlag: Nona


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar