torsdag 20 april 2023

Kievs döttrar - Erin Litteken




Katya och hennes familj kämpar för sin överlevnad i 1930-talets Ukraina som drabbas av Stalins skräckvälde och en fruktansvärd hungersnöd. Älskande skiljs från varandra, vän blir fiende och drömmen om frihet känns alltmer avlägsen. Men även i de mörkaste tider kan kärleken vinna över ondskan.

Sjuttio år senare hittar den unga änkan Cassie sin mormors dagbok och lyckas äntligen avslöja hemligheterna om familjens mörka förflutna.






Jag tror jag just läst årets bästa bok!
Den kommer i alla fall att starkt konkurrera om den titeln om jag får bestämma.

Det här är en känsloladdad roman om en bortglömd men viktig del av Ukrainas historia. En berättelse om ofattbart mod och orubblig kärlek.
Jag läste ut boken idag och jag känner mig helt tom, det kommer att bli en fruktansvärd boksmälla och vad tusan läser man efter den här boken som etsat sig fast i min hjärna.

Kievs döttrar har allt en historisk roman ska ha och lite till. Den är vacker, den är sorglig men framför allt så är den tänkvärd och oerhört viktig.  Det är en skakande skildring av oerhörda grymheter, men också av människans inneboende styrka.

Författaren lyckas med bravur att förmedla hur fullständigt galen Stalin var och hur dessa stackars människor har lidit. Hon gör det otäcka, omänskliga och förfärliga synbart på ett skickligt sätt som griper tag och ögonen tåras mer än en gång.
Må vi aldrig glömma, så att inte historien upprepar sig själv. 

"En övertygande och känslostark berättelse om kärlek och överlevnad.
... Alla borde läsa den här berättelsen, speciellt nu." 
                                                                                  Christy Lefteri

Titel: Kievs döttrar
Författare: 
Erin Litteken
Ljudbok: Maria Lyckow
Förlag: Bazar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar