söndag 31 maj 2020

En andra allians - Denise Rudberg



Som jag älskar den här nya serien av Denise. Båda de två första delarna är makalösa och jag slukade båda i rask följd.
De tre huvudpersonerna, Elisabeth, Iris och Signe lotsar oss igen en otroligt intressant period i vår svenska historia. Med ett rappt språk, korta snabba kapitel som för historien framåt så har författaren lyckats trollbinda mig rakt av. I den här delen porträtteras Signe på ett lysande sätt, hon lyckas trots sin simpla bakgrund att stå rakryggad och hon gör det med bravur.


Hela boken känns mycket trovärdig och det känns verkligen som Denise har gjort ett bra jobb med research vilket gör att boken känns oerhört trovärdig.
En riktigt bra bok som har allt en bra roman ska ha. Intriger, hemligheter och lite kärlek.


Om boken 
Den efterlängtade andra delen i Denise Rudbergs hyllade serie "Kontrahenterna" - en spänningsserie som utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. När vi möter dem igen växer sig Nazityskland allt starkare och på midsommardagen 1941 går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa. "En andra allians" är en hyllning till förra seklets kämpande, starka kvinnor av en av våra mest lästa och älskade författare.



”Är Freulein en motståndare mot vår Führer?” Elisabeth blåser ut rök och stryker bort en lock av sitt röda hår. Samtalet med de två tyskarna irriterar henne. Vännen och dandyn Dinty lovade henne en tjusig kväll i trevligt sällskap, och så fastnar hon med två tråkmånsar vars åsikter hon inte delar. Tur att hon i alla fall hann prata lite med en stilig och trevlig flygkapten under middagen. Den ena av tyskarna tar plötsligt tag runt hennes handled och väser att hon ska akta sig för att tala illa om den tyska ledaren. Elisabeth skakar av sig hans hand och ställer sig riktigt nära. ”Och du borde skaffa ett munvatten samt gå en kurs i hur man tilltalar en kvinna”, fräser hon.
Signe har så ont att hon knappt kan sitta upp. Det är den månatliga som spökar, och det blir bara värre. Kamraterna oroar sig för hennes hälsa, men hon skäms för att erkänna sig svag inför professor Svartström som leder signalspaningen. Därför sitter hon nu mitt emot honom och låtsas må bra. Själv verkar Svartström upprörd ikväll. Han säger något om att Sverige har felbedömt Tyskland, och att Hitler är ett hot mot hela mänskligheten. Men Signe får inte yppa ett ord om det. Hon nickar och skäms. Svartström delar statshemligheter med henne, men allt hon kan tänka på är att hon snart kommer svimma av smärta …
Iris känner hur hela kroppen börjar skaka när den blonda mannen spänner blicken i henne. Förhören hos Säkerhetspolisen gör henne alltid rädd. Ända sedan hon och pojkarna kom till Sverige med en flyktingbåt från Tallin har hon frågats ut. Det handlar om hennes försvunna judiska man, och om hennes opålitliga systers kopplingar till Tyskland. Oron för pojkarna som väntar därhemma får Iris att skaka ännu mer. Hon hoppas att hennes hemliga arbete för Sveriges regering ska skydda dem – men kanske är det inte så …(Månadens bok)

Betyg: 🌟🌟🌟🌟🌟 /5
Förlag: Esterbonnier Forum
Storytel: Anna - Maria Käll 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar