fredag 5 januari 2024

Blodrött hav - Lilja Sigurdardottir

När den framgångsrike entreprenören Flosi kommer hem en kväll är köket upp- och nedvänt och hans fru Guðrún försvunnen. Ett brev har lämnats kvar på köksbordet. I det står det att hon blivit kidnappad och att om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Guðrún att dö.
Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra, som är finansiell utredare med inriktning på att spåra upp undangömda pengar. Tillsammans med sin avlägsne släkting, kriminalkommissarien Daníel, tar hon sig an fallet.
Samtidigt fortsätter Áróra sökandet efter sin försvunna syster, Ísafold. Hon är djupt besviken på den isländska polisen, som mer eller mindre tycks ha lagt ner utredningen. Själv tänker Áróra aldrig ge upp, även om hon inser att det bästa hon kan hoppas på är att slutligen hitta en kropp att begrava.
I översättning av Sara Lindberg.Del ett, Iskall sol gillade jag väldigt mycket och gav den högsta betyg. Blodrött hav kommer kanske inte riktigt upp i samma nivå men inte långt undan.
Jag tycker om författarens sätt, att ganska snabbt och rakt på fånga såväl karaktärerna och miljöer. Den här delen är lika genomtänkt i sin historia. Lika tät och väldigt suggestiv, det gillar jag. Det bjuds på spänning ända in i kaklet och tvisterna är många och kluriga ledtrådar finns det gott om.
Du får en välskriven och spännande roman i  fantastisk miljöer.

Titel: Blodrött hav
Författare: Lilja Sigurdardottir
Ljudbok: Marie Richardson
Förlag: Modernista

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar