tisdag 13 februari 2024

Ta min hand - Dolen Perkins- Valdez

Montgomery, Alabama, 1973. Den nyutexaminerade sjuksköterskan Civil Townsend kommer från en välbärgad familj och drömmer om att förändra världen. Hennes första jobb blir på en familjeplaneringsklinik där hon äntligen får göra det som ligger närmast hjärtat: att ge kvinnor friheten att ta kontrollen över sina kroppar och styra sina liv.

Hennes första patienter blir två unga systrar som bor tillsammans med sin farmor och pappa på landsbygden. Vid första hembesöket chockas Civil över den misär flickorna lever i. Det fallfärdiga skjulet där familjen bor består av ett enda litet rum utan rinnande vatten, och stanken är kväljande. Hon tar sig an systrarna och hjälper dem, men börjar snart fatta misstankar. Varför ska så unga flickor få preventivmedel, trots att de inte ens varit i närheten av pojkar ännu? När Civil inser att hon och hennes kollegor utnyttjas i en hänsynslös konspiration, tvingas hon välja mellan att lyda order eller riskera allt för att göra det rätta.


Ta min hand är en otroligt stark berättelse, som fångade in mig från första kapitlet och bjöd mig på sträckläsning. Den här tänkvärda berättelsen berörande mig på djupet och i själen. Det är en bok som jag tycker att du, du och du ska läsa. En oförglömlig berättelse om kärlek och mod, systerskap och solidaritet, inspirerad av verkliga händelser. Det är en hoppfull påminnelse om att det ibland bara krävs en enda person för att göra skillnad.

LÄS!

Några citat jag instämmer i är:

”Ta min hand är en juvel till bok.”

                                                         WASHINGTON POST

"Helt fantastisk! Civils beslutsamhet och motståndskraft genomsyrar boken. Jag jublade högt!”

                                                                           BONNIE GARMUS, FÖRFATTARE TILL LEKTIONER I KEMITitel: Ta min hand 
Författare: Dolen Perkins- Valdez 
Ljudbok: Astrid Assefa
    Förlag: Norstedts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar