tisdag 15 september 2020

Noriko på äventyr i tången - Marie Lenngren
Med hjälp av en underbar liten figur som heter Noriko får vi berättas om olika alger hon stöter på i sin i den miljö hon bor i. Hennes namn Noriko kommer från det japanska ordet nori, en tång som sushiälskare säkert känner igen. Dessutom får vi lära oss vad olika alger är bra till och hur man ska använda dem. Det här är en bok men väldigt mycket fakta om olika sorters tång med ett språk som är anpassat för barn i förskoleåldern. Men som mamma, mormor eller jag vilken vuxen som helst kommer att ha ett härligt utbyte av den här fina boken. Rekommendationen är 6-9 år.
Jag älskar verkligen bilderna de är så söta och helt fantastiska.
 

I slutet så kommer några sidor med roliga tips gällande alger. Visste du att det går att göra chips av alger?
En fin bok med ett intressant och viktigt tema.
Väldigt informativ och lättläst. Jag kan verkligen rekommendera den till både barn och vuxna.


Jag kände att man kanske inte läser den här boken rakt av då själva berättelsen inte är det drivande. Utan här är tanken att vi ska lära oss om tång och då tycker jag att ett kapitel åt gången är lagom och att sedan diskutera och kanske måla och pyssla utifrån det kan lärt sig.Om boken
Noriko är en nyfiken liten filur som känner till alla hemligheter om tången, de stora algerna du hittar i havet. När hon är godissugen gör hon chips av sockertång och kolasnören av snärjtång. De är krispiga och roliga att tugga på, och smakar salt som havet. Dem mumsar hon på medan hon lyssnar på havets brus under havseken. Det kan hon behöva, efter att ha hållit ordning på den busiga sargassosnärjan hela dagen!

Tång är hetare än någonsin. Den är inte bara nyttig mat, den är också bra för klimatet och den biologiska mångfalden. Tång kan dessutom användas för att tillverka värme, el, bilbränsle och mediciner.

I den här boken tar Noriko dig med på äventyr bland tången och lär dig roliga saker om de vanligaste sorterna. Du får också trolla med tångens färg, räkna ut dess ålder, göra vackra tavlor och krispiga tångchips!

Utforska Norikos digitala värld på hejnoriko.se

Marie Lenngren är marinbiolog specialiserad på tång. Hon har skrivit texten och illustrerat algerna.

Ingmari Åkerman är lärare och konstvetare. Hon har ritat bilderna av den lilla figuren Noriko.

Tack för recex.

Författare: Marie Lenngren
Illustratör: Ingmarie Åkerman
Titel: Noriko på äventyr i tången
Utgiven av: Visto förlag
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟

Ålder: 3 - 6 år
Finns hosVisto förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar