måndag 30 oktober 2023

Brytningstid - Charlotte Sirc

Årets balsäsong står för dörren men den artonåriga Henrietta von Weidenhof är inte intresserad av att gifta sig. Helst av allt vill hon studera vidare i Uppsala. För att stilla Henriettas bildningshunger anställs kammarjungfrun Lina, en jämnårig bokhandlardotter från Småland. Flickorna läser romaner tillsammans och kommer varandra nära, samtidigt som Henrietta märker att Lina bär på något som smärtar henne djupt.

Medan vänskapen spirar träder den välbärgade friherren Albert Riddersparre fram som en ytterst lämplig blivande man och Henrietta börjar överväga äktenskap. Men ett oväntat möte med den charmerande litteratören Gustaf Byrén ställer allt på ända och med honom möter hon Stockholms kulturella elit.

Med Lina som förkläde beger sig Henrietta ut i ett myllrande, växande Stockholm och en ny värld öppnas för henne. Samtidigt gäckar Linas förflutna och Henrietta inser att Lina bär på en hemlighet som kan bli ett hot mot hennes egen lycka och välgång.


En härlig och trivsam historisk romance som inte är översållad med heta sexscener. Det gillar jag. En roman som följer genrens givna ramar och som inte sticker ut utan puttrar på i all välmening. Miljöer, kläder och karaktärer känns tidstypiska och även Charlottes gestaltningar av de olika karaktärerna upplever jag trovärdiga.
Kanske jag hade önskat lite mer driv och lite mer oförutseddhet.
Är du som jag en älskare av historiska romaner så kommer du garanterat att gilla den här.


Titel: Brytningstid 
Författare: Charlotte Sirc 
Ljudbok: Ella Scharner 
Förlag: Harperlove

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar