tisdag 8 oktober 2019

Vi for upp med mor - Karin Smirnoff


I slutet av sommaren läste jag del ett Jag for ner till bror  (läs mina tankar om den i tidigare blogginlägg)
Den här är en delen var precis som första, mycket bra, den drog in mig direkt i handlingen och den blev sträckläst. De här böckerna kommer att finnas med mig länge, trots att jag ofta ryggar tillbaka över alla förnedrande och brutala händelser som sker, trots att de är mörka, och brutal så måste jag bara läsa vidare.

Jag upplevde både ångest och obehag, då jag får möta såväl misshandel och missbruk som som barnmisshandel och incest. 

Författaren har ett magiskt språk som lätt gör att jag kan skapa egna bilder under läsningen, både person- som miljöbeskrivningarna är nakna, råa men extremt beskrivande, något helt annat än det man är van vid. Dock tyckte jag del 1 hade bättre driv och den var bättre sammanhållen.

Slutet var riktigt överraskande en riktig cliffhanger och nu ser jag fram emot nästa bok.

Mitt omdöme: En mästerlig roman som går in i märgen. Från förlagets sida
Modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna jana och bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd, samtidigt som hon kämpar för att få ett avslut på den destruktiva relationen med john. När hon blir vän med sin jämnåriga kusin marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation.

Vi for upp med mor är en uppföljare till den hyllade debuten Jag for ner till bror. På ojämförlig prosa fortsätter Karin Smirnoff låta oss stifta bekantskap med glesbygdens olika gestalter, och återvändaren janakippo.

Författare: Karin Smirnoff 
Titlel: Vi for upp med mor
ISBN: 9789177951407
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar