torsdag 10 oktober 2019

Finstämd feelgood - Ellie och harpmakaren

Hazel Prior 

En finstämd och vacker berättelse som jag bara älskar. Där finns allt, vänskap, svek, kärlek  och ett härligt och målande språk. Det är ett ganska sparsamt persongalleri vilket passar mig bra, jag hinner lära känna personerna och deras mycket personliga egenskaper.
Phineas är en fasan och han tillsammans med alla harpor har en centralt roll i berättelsen.
På det sättet som författaren beskriver den engelska landsbygden och framför allt det vackra Exmoor gör att man förflyttas dit och blir en del av historien.
Den här berättelsen har så många fina egenskaper och är så filosofiskt vacker och 
jag tror att Ellie resonerar utifrån de filosofiska tankarna,
"Finns det någon verklighet utanför mina tankar?", "Vad är kunskap?", "Vad är sanning?", "Vad gör en handling värdefull?" sv.wikipedia

Mitt omdöme: En berättelse som etsar sig fast på näthinnan och som jag kommer att bära med mig länge. Jag fullkomligt älskar den. En av de bästa jag läst i år!Från förlagets sida
En enkel gest av omtanke kan förändra ditt liv för alltid. För Dan och Ellie blir det första steget mot vänskap, hemlighetsmakeri, fasanskötsel (!) och kärlek.

I vackra Exmoor på engelska landsbygden finns en lada. Och i den ladan finns Dan. Där tillverkar han med skicklig hand de mest utsökta harpor som finns att få, men relationer har han inte lika lätt att hantera så han håller sig mest för sig själv för att undvika klavertramp.

Men en dag kliver en kvinna med körsbärsröda strumpor över tröskeln till ladan, och till hans förvåning flyter samtalet med henne lättare än han varit med om förut. Hon berättar att hon heter Ellie, att hon är hemmafru och ute på promenad för sig själv. Och trots att hon inte säger det rakt ut lägger han märke till något sorgset i hennes blick.

Dan vill så gärna göra henne glad och ger henne en av sina harpor. En i körsbärsträ för att matcha hennes röda strumpor. Och det blir inledningen på en vänskap som förändrar allt för dem båda.

Ellie och harpmakaren är en berättelse med poetiska och gåtfulla toner - som stannar kvar länge hos läsaren.

HAZEL PRIOR är harpist och bor i Exmoor i England. Hon är född i Oxford och förälskade sig i harpor medan hon studerade där. Hon har tidigare publicerat noveller i litterära magasin och har vunnit skrivartävlingar. Ellie och harpmakaren är hennes debutroman.


Tack Harper Collins nordic för recensionsex.

Författare: Hazel Prior
Titlel: Ellie och harpmakaren
Utgiven av: Harper Collins
ISBN9789150943504
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus
Adlibris

Storytel - Inläsare  Lisa Ahnlund

Läs även andra bloggar om boken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar