torsdag 3 oktober 2019

Feelgood med twist - Kistbyggarna


Morgan Larsson


Den underbara historien har så många olika perspektiv på människan, vänskap och på döden. Trots att den berör många svåra ämnen så görs det på ett fantastiskt sätt med humor, glädje och sorg.
Om jag på ett enkelt sätt ska sammanfatta Kistbyggarna av Morgan Johansson, så måste det bli;.
Jag skrattar hejdlöst, jag gråter av sorg och jag blir eftertänksam.

Men så enkelt ska jag inte göra det för mig själv för jag vill försöka förmedla känslan som finns kvar i mig nu när boken sorgligt nog är slut.

Morgan har ett underbart språk, det är rappt, lätt att läsa och mycket underhållande, vilket gör att allt känns väldigt levande. Person- och miljöbeskrivningarna känns så äkta så jag kommer på mig själv under läsningen att jag är en i gänget därute på Lövensö. Jag snickrar med dem, utforskar omgivningarna, jag till och med går ut den där tidiga morgonen med killarna och kör ett träningspass eftersom Omar snusförnumstigt har förklarat för Gottfrid hur han ska göra för att  bränna bort fettet som bildat en bildäcket runt magen,
"Situps gör dig inte smal, det gör tvärtom att magmusklerna under fettet blir större." ...  Han har en bättre förklaring. " Bort med konditori, in med kondition"  s.74
En bok som kommer att dröja sig kvar hos mig länge. Välj den Kistbyggaren om du vill bli underhållen, få lite perspektiv till livet men framför allt om du gillar feelgood böcker som inte är så där sockersöta.

Ett stort extra plus för den underbara lilla ullbollen Tusse som jag blev förälskad i och det härliga bokomslaget.
Ett minus - på något sätt kändes slutet lite summerande, som en avstämning, en checklista. Inte riktigt 100 bra enligt mig. Därav betyg 4 i stället för en annars klockren 5:a.

Mitt omdöme: Feelgood som inte är sockersöt, men som är vansinnigt rolig, charmig och  som har en djupare botten. Den manar till eftertänksamhet.
 LÄS DEN! eller lyssna Morgan är själv inläsare och gör det briljant.


Från förlagets sida
Samuel Miller höjde sitt champagneglas.
”Skål, kära kistbyggare! Välkomna till Lövensö.”

Deltagarna såg sig omkring. Vad de än väntat sig så var det inte att mötas av en sådan grönskande idyll, och champagne.

”Att snickra sin egen kista kan verka som det deppigaste man kan ta sig för”, fortsatte kursledaren. ”Men det är faktiskt tvärtom. Hammarslagen kommer ohjälpligt att inspirera till att göra det man innerst vill innan det är försent.” Han svepte i sig den skummande drycken. ”Njut innan det tar slut, det är vad kistbyggande handlar om.”

Vissa i gruppen tycker nog att han tar i lite väl mycket. I alla fall till en början. Men allteftersom kistorna börjar ta form blir det allt svårare att hålla tillbaka sådant som pockar på inifrån. Hemligheter, dolda motiv och förnekad längtan, allt stiger mot ytan tills ingenting längre kan bli vad det en gång var.

Kistbyggarna är en varm och humoristisk roman om en grupp människor som när de påminns om döden tvingas fråga sig själva vad de egentligen lever för.

Författare: Morgan Johansson
Titlel: Kistbyggarne
Utgiven av: piratforlaget
ISBN9789164206473
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Storytel - Författaruppläsning
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar