lördag 19 oktober 2019

Keto licious - Hanna Gillving


Vad är keto-dieten?

Jag har länge varit nyfiken på Keto-dieten och läst lite här och lite där och förstått att det är en lågkolhydratdiet, som tvingar kroppen att förbränna fett framför kolhydrater.
Så när jag fick möjligheten att läsa Hanna Gillvings bok "Keto-licious" utgiven av
Bladh by bladh så blev jag så himla glad.


Det här är en bok som enligt författaren är en,
"Handbok i hur du optimerar din hälsa & blir ditt bästa jag" (Från bokens baksida)
Då tänker jag direkt, Vem vill inte göra det? Jag vill i alla fall, så jag hugger tag i boken med en stor glöd och med ett mycket öppet sinne. Det är ju inte första boken jag läser som lovar att, bara jag gör som de skriver så kommer jag att må såååå bra. Det skulle bli mycket intressant att se vad Keto har att erbjuda mig, jag som har kronisk smärta, är halvt utbränd och tycker mig vara helt orkeslös i långa perioder.

Direkt i förordet kände jag att boken talade till mig,
"Jag hoppas att Keto -licious kan fungera som en källa till inspiration eller en lättläst och konkret guide till den som vill få en nystart på naturlig väg eller som vill ha vägledning, tips,och knep som kan förenkla i köket och minska stressen i den ofta så hektiska och innehållsrika vardagen." (S.9)
Precis det jag behöver, tips, inspiration och vägledning, inga hårda pekpinnar som säger du MÅSTE göra si eller så.

Boken är indelad i fyra olika delar som ska hjälpa mig att förstå vad Keto går ut på och hur man kan anamma det hemma hos sig själv i dessa delar får jag bland annat lära mig om,

Del 1 Kunskapsförkovring

Varför dagens mat inte är så väl fungerande för våra kroppar och vikten av jämnt och lågt blodsocker. Koppling mellan kost och hälsa och hur ketos tänket fungerar, vilka olika hälsofördelar det finns. Till slut även lite om den Ketogena kostens historia.
"All sjukdom börjar i tarmen" (Hippokrates)
Del 2 MatenBeskriver de goda fetterna det anemaliskt protein och de ketogena kolhydraterna.


Del 3 Den konkreta guiden beskriver bland annat 

  • Den ketogena matplanen - Vad och hur ska jag göra? Passar det alla?
  • Livsmedelsguide 
  • Skafferirensning - och fyll upp med nya livsmedel
  • Recept och handlingsplan

 Del 4 Mitt omdöme: En intressant, informativ och bra bok. Jag har fått massor av ny kunskap och just det där som jag läste om i början, tips, idéer och insikt, det har jag verkligen fått. Jag kommer dock inte att bli en renodlad keto människa. Jag har god självinsikt och för mig är det alldeles för mycket uppoffringar. Jag älskar mat och kommer fortsätta äta sunt och jag kommer definitivt att testa många av tipsen och byta ut en hel del varor i mitt skafferi. Från förlagets sida 
En handbok i hur du optimerar din hälsa & blir ditt bästa jag
Kosten som tagit världen med storm!
Den ketogena kosten är en antiinflammatorisk kost som har använts som en effektiv behandlingsmetod för barn med epilepsi sedan 1920-talet och som visat sig kunna reversera många av vår moderna tids kroniska sjukdomar och ohälsotillstånd som typ 2-diabetes, kognitiva hjärnsjukdomar som demens och många andra inflammatoriska tillstånd.

KETO-licious är en konkret och praktisk guide för dig som vill lyfta och revolutionera din hälsa inifrån och ut. I den här boken kombineras uråldrig, ketogen lågkolhydratkost med utvald spetskompetens och de senaste forskningsrönen som lyfter fram den läkande kraften i riktig mat, och förklarar varför insulin och blodsocker spelar en nyckelroll för din hälsa och ditt mående.

Ketogen kost är back to basics, och handlar om att äta den mat vi människor är genetiskt anpassade för. Genom att äta en hög andel hälsosamma fetter, måttliga mängder animaliskt protein och en riklig mängd lågkolhydratgrönsaker kan du få din kropp och hjärna att använda ketoner som främsta bränslekälla istället för glukos och på så sätt vinna både kognitiva fördelar och bli en fettförbrännande maskin, dygnet runt.

Ketogen kost används idag vid över 200 sjukhus världen över, som behandling av barn med epilepsi (och man utvecklar även behandlingsprogram för autism, cancer m fl sjukdomar) Keto är poppis i USA och UK i träningskretsar och bland Hollywoodstjärnor som vill hålla sig i form, till exempel så använder Halle Berry keto för att hålla sin diabetes i schack och kroppen i toppform.

Tack Jenny Schyttberg och Bladh by bladh för rec.ex.


Ketowraps - Recept finns i boken 

Hemmagjord deo 


Författare: Hanna Gillving
Titlel: Keto licious
Utgiven av: bladhbybladh
ISBN: 9789188429698
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟


Finns hos
Bokus
Adlibris
Läs även andra bloggar om boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar