måndag 21 september 2020

Ett halvt andetag - Anna Agrell


Ett halvt andetag är en finstämd debutroman av Anna Agrell. Den genomsyras av underkastelse, drömmar och besatthet men även en längtan till frihet. En berättelse som är precis allt annat än det vanliga jag brukar läsa. Så långt från feelgood och thrillers du kan komma.


Att Anna jobbat inom psykiatrin förstår man på hennes sätt att sätta ord på människans tankar och innersta känslor. Jag är djupt imponerad av denna lågmälda och djupa berättelse som kommer att finnas kvar inom mig länge.
Med stor träffsäkerhet för språkkänsla, miljöer och personporträtt är det här en pärla som jag hade svårt att lägga ifrån mig.

Jag har svårt att klä alla känslor jag fick under tiden jag läste boken i ord. Det är en bok du måste läsa och själv få känna in de olika känslorna som kommer.

Finstämd skildring med mycket djup

Handling
Året är 1948 och i en bruksort i Småland bor Sonja med sin man. Huset är rymligt, men tillvaron ter sig ändå trång. Sonja saknar den tid då hon och väninnorna tog båten från Hamngränd, iklädda hattar och nya, fotsida klänningar. Musiken, skratten, myllret av människor. Nuförtiden är väninnorna upptagna av familjeliv, men för Sonjas del har bröllop och barn skjutits på framtiden. Beror det bara på rädslan att föra den psykiska sjukdomen vidare i släkten? Sonja gör sitt bästa för att inte tänka på sin psykiskt sjuka mor och flyr till bruket där hon skissar på nya glasalster. Produktionen blomstrar efter de svåra krigsåren, ändå tycks drömmen om att ha en egen glasutställning långt borta. Ideligen hemsöks Sonja av tankar om plikt; är hon skyldig att ta hand om sin mor? Hur ska hon uppföra sig för att vara en god hustru?

En dag flyttar en kvinna in i den förfallna stugan intill Sonjas hus. Mirkka är inte vilken kvinna som helst, utan en löperska vars dröm är att springa ärevarv på Stockholms stadion, precis som Nora-Anna Larsson en gång gjorde. Att doktorerna vid den här tiden avråder kvinnor från att springa längre än 200 meter, eftersom de anser att livmodern kan falla ut, tycks inte bekomma Mirkka. Hon rusar fram genom livet och Sonja, som längtat efter en väninna, uppslukas snabbt av hennes karismatiska personlighet. Men varför har Mirkka flyttat till en fallfärdig stuga så långt ifrån sin hemstad.


Sonja som längtat efter en väninna dras snabbt in i hennes karismatiska personlighet. Men när Mirkka ifrågasätter hennes livsval briserar tillvaron och Sonja förändras för alltid.

Tack för recensionsex. 
Författare: Anna Agrell
Titlel: 
Ett halvt andetag 
Förlag: Historiska media 

Betyg: 5 🌟🌟🌟
🌟🌟

Finns hos
Bokus, AdlibrisHistoriska media
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Lo Kauppi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar