torsdag 24 september 2020

Vardagshjältarna och trollkarlen tyst -Elaine Eksvärd

 


Det här är Elaines första bok om Maya 10 år, Max 8 år och Monique 5år, de är syskon.

Max hör hur några på skolan ropar Bajs-Maya till han syster och han inser att Maya är mobbad. Men han är rädd och vågar inte hjälpa henne.
Monique försöker att få uppmärksamhet från sin mamma hon vill berätta att något är fel med Maya men mamma säger bara vänta. Maya försöker också att berätta men utan framgång.

Så på natten händer det något då barnen ger sig ut på jakt,

"Att ta sig från det jobbiga i bröstet in i en förtrollad skog och hitta ord på saker för att rädda sina föräldrar från Trollkarlen Tyst, det är en berättelse jag vet att barnen kommer älska och kommer få vuxna att tänka till."  Källa: elaineeksvard.se
Elaine är barnrättskämpe och med den här boken vill hon få barn som är
utsatta för olika saker att våga berätta. 
I slutet av boken finns några bubblor som reflekterar över händelser i boken och hur barnen kände sig och varför det är bra att prata om det. Det är bra övningar att som pedagog jobba med i förskolan/skolans värld men även att diskutera med sina barn hemmavid.

Jag upplever språket väl anpassat för åldern 6 -9 precis som svårighetsgraden i att förstå budskapet som boken vill förmedla.
Ett jätteplus är alla de magiska bilderna som man kan prata om hur länge som helst och att kapitlen har perfekt längd.Om boken
Syskonen Monique, Max och Maya har tröttnat på att deras föräldrar aldrig lyssnar på dem och önskar att de bara försvann. Poff! Så är föräldrarna plötsligt försvunna. De har blivit kidnappade av Trollkarlen Tyst och hålls nu fängslade i en magisk och mycket tyst skog!

Kan Monique, Max och Maya hitta modet och styrkan inom sig för att lyckas hämta hem mamma och pappa igen, även om det innebär att de måste hitta de rätta orden och stå upp emot Trollkarlen Tyst?

Detta är en bok som vill inspirera barn till att sätta ord på det som är svårt, och som också lär vuxna att ställa frågor på ett sätt som får barn att vilja prata.

Elaine Eksvärd är föreläsare och grundare av företaget Snacka snyggt samt den ideella föreningen Treskablinoll, som jobbar förebyggande mot sexuellt utnyttjande av barn. Hon har tidigare skrivit böcker för vuxna om hur man blir en bättre talare eller genomskådar härskartekniker. Boken om vardagshjältarna är hennes barnboksdebut. Elaine brinner för att ge barn och vuxna kunskap och tekniker för att hitta sin egen röst och stå upp för sig själva och andra som inte har möjligheten att göra sig hörda.

Emily Ryan är illustratör, serietecknare och webbdesigner. Ur hennes penna flödar magiska världar fyllda av känslor och underbara växter.


Författare:
Elaine Eksvärd
Illustratör: Emily Ryan
Utgiven av Bonnier Carlsen
Ålderskategori: 6-9 år
Betyg: 5  👍👍👍👍
👍
Finns på storytel: Författaruppläst
Bokus & Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar