onsdag 16 september 2020

Gör nånting vackert - Charlotta Westerberg


Milla bestämmer sig redan i början på sommarlovet för att efterlysa en kompis via en social plattform på nätet. Hon tycker livet suger rätt rejält och måste göra något åt det.
Astrid svarar och de bestämmer sig för att träffas. Milla får då även träffa Charlie, Astrids tvillingbror som genom en hjärnhinneinflammation blev utvecklingsskadad när han var liten. Den sommaren blir definitivt inte som Milla trodde den skulle bli. Det blir en sommar som förändrar det mesta.

En fin bok som är mycket välskriven. Den tar upp många olika saker som en tjej i tonåren kan gå och fundera på. Den tar upp ensamhet, olika typer av rädslor och hur det är att inte kunna prata med sina föräldrar om saker som känns jobbiga.

En stark bok som berör. Boken riktar sig till unga vuxna 12 -15 år. Men 
som jag ser det finns det faktiskt saker för oss alla i boken.
På ett tydligt sätt visa den att det är okej att vara och känna sig ensam och att det finns många som upplever det utan att vis det.
En viktig bok mycket som har ett fint budskap som jag tycker alla borde ta del av.Handling
"Gör nånting vackert av allt som går sönder här" är en modern och gripande ungdomsroman om relationer och hur det är att ha en kompis som har en bror som är förståndshandikappad.

"Finns du, du som kanske känner som jag? Att sommarlovet mest är skittrist och ensamt? Finns du, du som gillar att hitta på grejer, men som är trött på att bara hänga med dina egna tankar och dig själv? Okej, om du läser det här kan du gärna skriva en rad och berätta ...
Galningar undanbedes. Tack å hej! "

Milla ångrar sig nästan genast. Varför skrev hon så där egentligen? Och tänk om ingen svarar?

Hennes sommarlov tar snart en oväntad vändning.

Millas sommarlov är långt ifrån fyllt av umgänge och spännande händelser. Hennes bästa vän spenderar tid med sin pappa på västkusten, Millas mamma måste arbeta och några pengar över till Milla att göra saker på egen hand finns inte. Hon får försöka sysselsätta sig själv och i hemlighet önskar hon att skolan ska börja igen. En dag skriver Milla av en ingivelse ett inlägg på ett forum på internet och frågar om det finns någon annan i närheten som känner som hon och vill ha sällskap. Ett svar från en Astrid ändrar Millas sommarlov helt och hållet.

Titeln är hämtad från en låt av musikern Tomas Andersson Wij.

Tack Kikkuli förlag för rec ex.

Författare: Charlotta Westerberg
Titlel: Gör nånting vackert 
Utgiven av: Kikkuli Förlag
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Ålder: 12 - 15
Finns hos
Bokus & adlibris  
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar