onsdag 2 september 2020

Kajakbyggerskan - Gunilla Cullemark


En lite annorlunda bok om att våga släppa taget och förverkliga sig själv och sina drömmar trots att man blivit sviken och det gör ont.

Gunilla har stor närvaro och är oerhört insiktsfull när hon skildrar sina karaktärer. Micke, grannen som hon får delad vårdad av en hund med, Den trulige Lennart och en utmattad syster är så fint gestaltade så man tror nästan att de är mina vänner. Hon fångar dessutom många tankar man kan ha när man är nedbruten och själen gör ont. Hur det mänskliga psyket ibland kan spela oss många konstiga spratt.  

"Trots att jag inte haft ett enda åtagande under hela dagen, kom jag en halvtimme försent ...inget att skylla på utom att en sengångare hade hyrt in sig på långtidskontrakt i min kropp." (S. 47)

Jag har både lyssnat och läst den här boken och jag hade svårt att komma in i den. Kanske var det för att jag inte riktigt kom överens med uppläsaren. När jag sedan växlade till fysisk bok blev det bättre.

Det jag saknade lite var drivet. I bland kändes det som jag inte kom framåt i berättelsen och då tappade jag såväl fokus som intresset. Som tur var läste jag klart och ångra mig inte.


Handling
Livet omkullkastas totalt för Mia när hennes långa samboförhållande tar slut. Efter separationen tappar hon fotfästet och isolerar sig hemma i lägenheten. Dagarna fyller hon med att slösurfa på nätet och betrakta livet som pågår i vårsolen utanför hennes fönster. Men så hamnar hon på en webbsida om kajakbygge. Sidan drivs av australiensaren Jim. Hans ritningar inspirerar Mia till att bygga en egen kajak, trots att hon inte gjort något liknande sedan träslöjdens skeva smörknivar.
Det dröjer inte länge förrän hon inser att hon tagit sig vatten över huvudet och måste hitta någon som kan det där med att bygga kajaker. Hon vänder sig till Jim som blir hennes byggcoach.

I takt med att kajaken tar form börjar Mia att må allt bättre. Livet ser ljusare ut igen och hon dokumenterar sitt kajakbygge i ett skrivhäfte som snabbt fylls. Desto svårare har hon att hitta de rätta orden med sin knaggliga engelska när hon mejlar med Jim. Men med lite god vilja och hjälp av ordböcker går det. Mejlen till Jim blir allt mer förtroliga och en dag berättar han att han ska till Schweiz på tjänsteresa, fast det är Sverige han menar ...

Mia känner ett allt starkare sug att släppa taget om sitt gamla liv, att ta på sig vandringskängorna och bara gå, som hennes farmor brukade säga. Men kommer Mias kajak att bära henne?


Kajakbyggerskan är en upplyftande feelgood om en kvinna som tar sig an en livskris på ett kreativt och originellt sätt.

Tack för recex.

Titel: Kajakbyggerskan
Författare: Gunilla Cullemark 
Förlag: Hoi förlag
Betyg: 3 🌟🌟
🌟
Adlibris, Bokus & Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel:  
Ann Katrin Andreasson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar