onsdag 11 december 2019

Som elefanterna bär sina betar - Nina Eklund TegarSom elefanterna bär sina betar är en roman som berör mig oerhört starkt, den kommer förmodligen att finnas kvar en lång tid i mina tankar. 
Den berör det ständigt viktiga och aktuella ämnet, om psykiskt våld i nära relationer. 
I den här berättelsen får vi först och främst följa barnens utsatthet, på hur är det att vara barn i en familj präglad av psykisk misshandel, förnedring lögner och svek.
I första hand är det tonårssonen Simons tankar och funderingar som beskrivs,men även hans mamma Kristin och hennes maktlöshet, ångest och förnedring som hennes mycket populäre man utsätter henne för. 
Nina skriver oerhört fängslande och jag sträckläste denna kortroman, det gick inte att lägga den i från sig.


Bild lånad från www.spart.se


Mitt omdöme Oerhört berörande om ett ständigt aktuellt tabubelagt ämne, den berör och får mig att fundera. Jag hade önskat att den varit lite längre, jag hade velat sett ett mer ingående slut. Betyget blir en stark 4 på grund av att jag inte känner mig klar med familjen, jag hade velat veta mer.


Utdrag ur boken:

Samma kväll som Kristin åkt hade han hittat pappa utslagen i soffan. Tuva satt nedanför på golvet medan Nora försökte trösta. Ilskan kom direkt, Simon stövlade ut i köket, vred om den kärvande kökskranen, höll en kastrull under strålen och gick tillbaka. Vattnet forsade ner över pappas ansikte och hals, bildade mörka pölar i soffan och rann vidare ut på golvet. Kontrast till när pappa satt välkammad och fixad på tv-nyheterna. Ingen kunde ana. Det dåliga samvetet grep genast tag i honom och han skyndade sig efter en handduk, stackars pappa. 

Handling
Kristin flyr i ren skräck då hennes man totalflippat en gång för mycket. Hon bestämmer sig för att använda tiden väl; arbeta som journalist och försöka förstå vad som egentligen händer i hennes liv. Samtidigt tvingas sonen Simon ta ett alldeles för stort ansvar och när Kristin till slut kommer hem igen sticker Simon iväg utan att någon vet vart han tar vägen.

"Samma kväll som mamma åkt hade han hittat pappa utslagen i soffan. Tuva satt nedanför på golvet medan Nora försökte trösta. Ilskan kom direkt, Simon stövlade ut i köket, vred om den kärvande kökskranen, höll en kastrull under strålen och gick tillbaka. Vattnet forsade ned över pappas ansikte och hals, bildade mörka pölar i soffan och rann vidare ut på golvet. Kontrast till när pappa satt välkammad och fixad på tv-nyheterna. Ingen kunde ana. Det dåliga samvetet grep genast tag i honom och han skyndade sig efter en handduk, stackars pappa."

Författaren vill genom tonårssonen Simon ge barn och ungdomar utrymme i den ständigt aktuella debatten om våld i nära relationer.


Tack Tegar förlag och Nina för att jag fått läsa boken.

Författare: Nina Eklund Tegar 
Titlel: Som elefanterna bär sina betar 
Utgiven av: Tegar förlag
ISBN9789151907772
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar