söndag 22 december 2019

Bortrövad - I skogens våld - Vilhelm Sundbom & Jonas SjöblomEn mycket spännande och händelserik bok som är spännande från början tillslut. Jag gillar mystiken, magin och det övernaturliga som är otäckt på ett snällt sätt.
Väldigt fina bilder 

Mina tankar: 

Precis lagom spännande. Jag gillar att det lämnas utrymme till egen fantasi. Bilderna i boken är helt underbara och betydligt bättre i svärtan i den här boken.


Först tyckte jag att det blev konstigt att del två handlade om samma tidsspann som del ett fast ur Livs perspektiv. Jag tog upp det med Vilhelm och Jonas som förklarade hur de tänkt och då när jag förstod deras tanke bakom det hela så kändes det helt rätt. 


De berättade att de redan i ett tidigt skede hade en referensgrupp bestående av både barnfamiljer och lärare. De beskrev att de med lite sämre läsvana aldrig skulle orkar med en bok som är 300 sidor lång. Och eftersom de vänder sig till målgruppen barn i låg- och mellanstadiet och tanken med böckerna är att de ska kunna användas i klassrummet för undervisning i både samhällskunskap och svenska, så skulle böckerna vinna på att de skrevs såhär.

Som vuxen kan man kanske uppleva att historierna står och stampar, då en van läsare snabbt förstår att böckerna vävs ihop på slutet och att man gärna vill ha en fortsättning. Men det är också meningen. De gjorde den första versionen av boken med båda historierna tillsammans på vartannat kapitel, men de barn som provläste boken då tyckte det blev alldeles för svårt att hänga med i berättelsen, vilket resulterade i att vi fick dela upp dem i två delar.
Det går att läsa böckerna utan inbördes ordning, men jag rekommenderar dig att läsa del 1, Bortrövad, Fångad i berget, först för att hänga med från början.
Handling
Bortrövad är en nervkittlande äventyrsserie som tar läsaren med rakt in i hjärtat av den svenska sagomytologin. Fånge i berget och I skogsfruns våld handlar om de två syskonen Li och Tim som blivit bortrövade av olika mytologiska varelser och nu gör allt för att hitta varandra. De två böckerna utspelar sig samtidigt, men ses ur var och en av de två syskonens perspektiv. 

Tack Vilhelm och Jonas för att jag fått läsa den här underbara fantasy/magi berättelsen.

Författare: Vilhelm Sundbom

Titlel: Bortrövad - I skogens våld
Illustratör: Jonas Sjöblom
ISBN: 9789198551013
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läsålder: 9-12 år
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar