fredag 17 juni 2022

Historiska Kärlekspar - Sara Griberg


Hur kom det sig att den prostituerade akrobaten Teodora blev det bysantiska rikets mäktigaste kvinna? Hade Napoleons egyptiska fälttåg lyckats bättre om fältherren inte plågats av tankarna på hustrun Joséphines otrohet?

I Historiska kärlekspar möter vi makthavare, kungligheter, kulturpersonligheter och många andra som genom sina val av partner och livsföring skrivit in sig i historieböckerna. Med nyfikenhet och blick för det personliga berättar Sara Griberg om några av världshistoriens mest berömda kärlekspar.

Det är dock sällan de lyckligaste förhållandena som blivit ihågkomna och de älskandes drivkrafter är inte alltid av renodlat romantisk natur.Jag gillar upplägget där man i korta kapitel får följa ett par. Det gör att jag inte sträckläser boken utan tar ett kapitel nu och då. 

Vi får möta en mängd olika kärlekspar och i ganska korta kapitel ta del av deras förehavanden. 
Jag föll för kapitlet om  Edward VIII och Wallis Simpson och deras härliga passion men även det om relationen mellan Mildred och Richard Loving i 1950-talets USA, kärlek mellan personer med olika hudfärg. Intressant var även att läsa om det arrangerade äktenskap  mellan prins Charles och Lady Diana.

 De dramatiska berättelserna ger samtidigt en inblick i de historiska sammanhang där relationerna utspelar sig och i samtidens syn på kärlek och äktenskap, från antiken till våra dagar.

Titel: Historiska Kärlekspar 
Författare: Sara Griberg
Förlag:  Historiska Media 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar